Predstavljen gastronomski film Zaboravljena jela središnje Podravine

Očuvanje tradicije i običaja od iznimne je važnosti kako bi budući naraštaji imali uvid u ono što su spremale naše prabake, bake i majke. Vjerujem da će i naši ugostitelji u svoju ponudu uvrstiti neka od ovih jela i na taj način doprinijeti daljnjoj promociji svih gastronomskih bogatstava naše županije - kazao je zamjenik župana Ljubić

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U prostorijama koprivničkog hotela Zlatan  danas je upriličeno predstavljanje gastronomskog filma „Zaboravljena jela središnje Podravine“ koji je realiziran pod pokroviteljstvom i uz financijsku podršku Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, a u produkciji tvrtke Creative Factory koja je snimala i prvi film „Zaboravljena jela Podravine“. Događanju je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić, a novi video uradak iz serijala gastronomskih priča koje obuhvaćaju našu županiju su predstavili pomoćnica direktora TZ KKŽ Kristina Sočev  te ispred producentske kuće Creative factory novinar i producent Miroslav Mirković.

Podravina i Prigorje prava su paleta okusa, mirisa tradicije, a upravo s ciljem očuvanja od zaborava tradicionalnih jela Podravine snimljen je nastavak filma “Zaboravljena jela Podravine” koji se bavi starinskim jelima i receptima područja koje se još i naziva Središnja Podravina te obuhvaća općine Virje, Hlebine i Golu, uvodno je istaknula  Sočev te dodala:

„ Podravina i Prigorje obiluju brojnim tradicijskim jelima koje smo željeli sačuvati od zaborava. Imali smo sjajan uspjeh s prvim filmom koji ima preko 90 tisuća pregleda na YouTube servisu,  preko 10 tisuća pregleda na Facebook stranici, a prikazan je i na dvije televizije – VTV-u i Z1 televiziji. Predstavljen je i na međunarodnom festivalu turističkog filma na kojem je dobio i posebno priznanje za turističku promociju, a to je potvrda da je i više nego uspješan tako da ne sumnjamo da će i nastavak biti jednako prepoznat i prihvaćen“, kazala je Sočev.

Mirković je zahvalio TZ KKŽ, Županiji i partnerskim turističkim zajednicama općina koje su sudjelovale na projektu te istaknuo kako se gastronomski filmovi ovog tipa baš i ne snimaju.

Brojke pregleda prvog filma su odlične na svim platformama. Ovakvog  sadržaja  u kojem se populariziraju starinska jela i zaboravljeni recepti je malo, a važno je spomenuti kako je projekt dobio međunarodno priznanje za doprinos razvoja turizmu i to nam je najbolja motivacija da nastavimo i dalje. Pred nama je snimanje Zaboravljenih jela Prigorja, krećemo već ovog tjedna i do kraja godine bi materijal trebao ugledati svjetlo dana“, pojasnio je Mirković.

Zamjenik Ljubić je čestitao na još jednoj uspješnici koja će doprinijeti još većoj prepoznatljivosti gastronomske i enološke turističke ponude naše županije te na taj način pomoći razvoju kontinentalnog turizma.

„Očuvanje tradicije i običaja od iznimne je važnosti kako bi budući naraštaji imali uvid u ono što su spremale naše prabake, bake i majke. Autohtona jela su odlična pozivnica za sve turiste koji žele iskusiti nešto posebno, a veliku zahvalu i priznanje treba odati i svim udrugama, posebice članicama udruga žena koja se sudjelovale u projektu, koje brižno čuvaju starinske recepte i tehnike pripreme ukusnih delicija. Županija stoji iza svih projekata TZ KKŽ, pomaže rad udruga i tako će biti i u budućnosti. Vjerujem da će i naši ugostitelji u svoju ponudu uvrstiti neka od ovih jela i na taj način doprinijeti daljnjoj promociji svih gastronomskih bogatstava naše županije“, zaključio je zamjenik Ljubić.

Čestitkama se pridružio i načelnik Općine Gola Stjepan Milinković koji je  iskazao zadovoljstvo što je Općina  sa svojim udrugama mogla sudjelovati.   Veseli podatak da je prvi film pogledan toliko puta, a još više da je te delicije imao tko i pripremiti jer riječ je o starinskim jelima koje je važno spasiti od zaborava te vrijednosti i našu tradiciju prenositi dalje na nove generacije. Naši stari su, marljivi ljudi s ovih prostora znali su koliko je važno sačuvati obitelj, a okupljanje oko stola je neizostavan segment u toj priči. Drago mi je da smo aktivno sudjelovali, u našoj ćete Općini imati uvijek vjernog suradnika i pomagača“, završio je u nadahnutom govoru načelnik Milinković.

Podsjetimo prvim filmom “Zaboravljena jela Podravine” obuhvaćeno je područje od deset općina i dva grada, a posebnu ulogu u čuvanju naše gastronomske tradicije imaju udruge koje i dalje spremaju ta jela. Na području naše županije „bregofska pita“, „pogača z oreji“ i „podravska mazanica“ imaju status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra, a pokrenut je i postupak zaštite „mudlini“ te je u planu pokretanje zaštite “požiraki” kao prve zaštićene hrvatske tjestenine za juhu.

Služba ureda župana