Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije održao radni sastanak o aktualnoj situaciji oko koronavirusa

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Nakon što je Nacionalni krizni stožer i Krizni stožer Ministarstva zdravstva službeno potvrdio treći dijagnosticirani slučaj bolesti novog koronavirusa 2019 (COVID-19) uzrokovanog infekcijom SARS-CoV-2 u Hrvatskoj, danas je u prostorijama Županijske uprave održan radni sastanak Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojem su razmatrane sve relevantne informacije po pitanju pojave virusa te potencijalne opasnosti i implikacije koje bi virus mogao imati na području Koprivničko-križevačke županije. Sudionici sastanka jednoglasno su potvrdili kako u Koprivničko-križevačkoj županiji krizne situacije po pitanju virusa nema te da zdravstveni sustav funkcionira u svim svojim dijelovima što znači da su stanovnici županije sigurni.

Zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera Ratimir Ljubić članove je izvijestio i o danas održanom sastanku u Ravnateljstvu Civilne zaštite  kojem su prisustvovali načelnici svih stožera civilne zaštite na razini županija i Grada Zagreba te pročelnici područnih ureda civilne zaštite. Na sastanku u Ravnateljstvu, kazao je zamjenik Ljubić,  zaključeno je  kako će sve informacije, aktualnosti  i mjere  vezane za koronavirus lokalnoj javnosti  biti ažurno dostavljane preko županijskih Stožera u suglasnosti s epidemiološkim službama županijskih Zavoda za javno zdravstvo. Nakon razmjene aktualnih informacija relevantni podatci su na konferenciji predstavljeni i predstavnicima medijima prilikom čega je još jednom apelirano da se ne stvara stanje panike u javnosti jer za to nema nikakvih razloga s obzirom na sve poduzete mjere.

Zdravstveni sustav u našoj županiji funkcionira na najvišoj razini  i svi ključni dionici su u stalnoj međusobnoj komunikaciji. Činjenica je da kod nas nema zabilježenog slučaja koronavirusa, dakle nema mjesta panici, stanje nije krizno ili alarmantno i svi stanovnici se mogu osjećati sigurno”, istaknuo je Ljubić.

Da mjesta panici nema potvrdila je i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla koja je kazala kako se potencijalan ulazak virusa ne može u potpunosti spriječiti, no poduzete su sve mjere da se virus, ako do toga i dođe,  ne širi.

U našoj županiji nema potvrđenog slučaja koronavirusa. Vrijeme je gripe koja ima istovjetne simptome pa se ljudi pojačano brinu, no ponavljam  nema mjesta za zabrinutost. Pratimo pojačano situaciju, a osobe koje dolaze iz područja ugroze stavljaju se pod zdravstveni nadzor i prati se njihovo stanje. Dakle nema straha od širenja virusa u našoj županiji, a važno je naglasiti kako svi oni koji osjete simptome koji bi mogli upućivati na gripu ili virus prvenstveno kontaktiraju epidemiologa na dežurni telefon radi savjeta te da ne dolaze u ordinacije i bolničke čekaonice. Epidemilozi će napraviti evaluaciju slučaja i potom postupiti prema protokolu”, napomenula je ravnateljica Vadla.

Koprivnička bolnica dr. Tomislav Bardek također je spremna za sve slučajeve, izvijestio je ravnatelj Mato Devčić. “Imali smo jedan , nazovimo ga, testni slučaj koji se pokazao da nije koronavirus već gripa  i tu smo testirali našu spremnost koja je na najvišoj razini. Bolnički sustav je spreman po pitanju smještaja, opreme i educiranog medicinskog kadra. Sve su mjere poduzete, a novost je da od  četvrtka 27. veljače sukladno naputku Ministarstva zdravstva vrijedi zabrana posjeta, a sve informacije o pacijentima će se moći dobiti telefonski. Zdravstvene djelatnosti bolnice nastavljaju s radom u svojem punom opsegu”, kazao je ravnatelj Devčić.

Javnosti se obratio i načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac koji je kazao kako policijski službenici sve čine u skladu s protokolima te u suradnji s ostalim službama.

Na naša dva granična prijelaza kontroliramo putnike u skladu s naputkom, javljamo sve informacije sanitarnom inspektoru te vodimo bilješke o kretanju osoba koje dolaze iz potencijalno problematičnih područja. Vodimo brigu i o tome da naši službenici budu educirani i opremljeni zaštitnom opremom jer su stalno u kontaktu s ljudima”, napomenuo je Štimac.

Na kraju konferencije još jednom je apelirano da se ne stvara nepotrebna panika te da svi pacijenti u slučaju zamijećenih simptoma prvo kontaktiraju epidemiologe i to: radnim danom od 7 do 15 sati na broj telefona 048 681-401 ili 048 655-121, a poslije 15h, vikendom i blagdanom na broj pripravnog epidemiologa 098 592 215.

Konferenciji za medije su uz govornike prisutvovali i pročelnica Službe ureda župana, ujedno zamjenica načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Melita Ivančić,  ravnateljica Zavoda za hitnu medicine Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković, ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Marija Krajina, zamjenica koprivničkog gradonačelnika i načelnica gradskog Stožera civilne zaštite Ksenija Ostriž te voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić.

Služba ureda župana