Zamjenik Sobota prisustvovao radionici projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U prostorijama PORA Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije u srijedu, 26.veljače održana je radionica i prezentacija aktivnosti projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“  kojoj je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Darko Sobota. Projekt provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Općinom Legrad i PORA Regionalnom razvojnom agencijom Koprivničko-križevačke županije.

Sudionicima radionice se uvodno obratila ravnateljica županijske Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Željka Kolar koja je napomenula  kako je cilj projekta valorizirati i unaprijediti prirodnu baštinu na području Općine Legrad koja je važan segment prirodne baštine Koprivničko-križevačke županije te sastavni dio Regionalnog parka Mura-Drave i ekološke mreže Republike Hrvatske, odnosno dio NATURA 2000 područja te dio Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

„Projektom će se valorizirati prirodna baština radi očuvanja postojeće bioraznolikosti, doprinijet će se društveno-gospodarskom razvoju, povećanju broja posjetitelja te uspostaviti sustav upravljanja posjetiteljima što će pridonijeti očuvanju dijelova projektnog područja koji su važnih za biološku i krajobraznu raznolikost“, pojasnila je ravnateljica Kolar.

Zamjenik župana Sobota je čestitao svima koji sudjeluju u projektu naglasivši kako Županija daje veliku važnost ovakvim projektima koji za cilj imaju promicanju prirodne baštine i ljepota kojima Koprivničko-križevačka županija obiluje.

„Veseli što su se radionici odazvali ne samo predstavnici nositelja projekta i općina koje su vezane uz područje Šoderice, već i predstavnici osnovnih škola. Vjerujem kako će se  u projekt uključiti i predstavnici dječjih vrtića jer složit ćemo se svi kako valorizacija i usađivanje vrijednosti kreće od onih najmlađih. Ako djeci skrenemo pozornost  na ljepote naše županije, onda smo postigli dobar cilj“, kazao je zamjenik Sobota.

Zamjenik Sobota je naglasio i važnost financiranja projekata europskim sredstvima  kazavši kako je ovaj projekt vrijedan 4.9 milijuna kuna te je sufinanciran od strane EU s 85 posto, odnosno bespovratna sredstva iznose 3.7 milijuna kuna.

„Uložit ćemo sve napore da iskoristimo mogućnosti koji nam se nude u ovakvim projektima. Posao koji ste odradili do sada nije malen, znamo da za pripremu kvalitetne dokumentacije treba mnogo vremena, no bitno je da su radovi započeli i da se vide rezultati. Siguran sam da će ciljevi projekta biti realizirani na vrijeme i na korist svih žitelja koji gravitiraju tom području i našim prirodnim ljepotama. Očekujemo i dodatni angažman turističke zajednice kako bi se potencijali  još više razvili“, zaključio je zamjenik Sobota.

Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad koja je i vodeći partner projekta kazao je kako je najatraktivnija aktivnost  izgradnja šetnice uz jezero Šoderica u dužini 1580 metara, a protezat će se na dvije trećine obale koju posjeduje Općina.

Uz nju dolaze i dva vidikovca, klupe i javna rasvjeta te dva dječja igrališta čime će se  značajno podići vrijednost lokacije i kvaliteta doživljaja za posjetitelje. Želja nam je produžiti sezonu, a s ovim projektom ne stajemo na daljnjem razvoju Šoderice. Na današnjoj radionici ćemo raspraviti o Planu upravljanja posjetiteljima i Planu valorizacije prirode i prema tome  ćemo dalje razvijati našu strategiju“, rekao je Sabolić dodavši kako je potrebno oko deset godina da Šoderica postane jezero u punom turističkom sjaju kao u nekim drugim zemljama za što će biti potrebno i više privatnih investicija u smještajne kapacitete te restoran i trgovinu koji trenutno nedostaju u ponudi.

Današnjoj radionici su prisustvovali i ravnateljica PORA-e Melita Birčić, načelnica Općine Đelekovec Štefica Sirutka, predstavnici škola, turističkih zajednica s područja županije te brojni drugi  gosti.

Služba ureda župana