Župan sa suradnicima obišao Centre izvrsnosti u Križevcima i Koprivnici

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Župan Darko Koren u pratnji zamjenika župana Ratimira Ljubića i pročelnice  županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ane Mušlek obišao je danas Centre izvrsnosti u križevačkog gimnaziji “Ivana Zakmardija Dijankovečkoga” i koprivničkoj gimnaziji „Fran Galović“ gdje su ih s aktivnostima u radu Centara upoznali  ravnatelj Ivan Peklić i ravnatelj Vjekoslav Robotić.

Koprivničko-križevačke županija je za rad Centara izvrsnosti u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu osigurala 210 tisuća kuna što je četiri puta veći iznos u odnosu na ranije razdoblje. Prije sedam godina prvi je s radom započeo Centar izvrsnosti  u Gimnaziji „Fran Galović“ u području matematike, a  nakon odličnih rezultata Centra, Županija je inicirala proširenje aktivnosti i na Križevce i Đurđevac. Održani su sastanci s voditeljima Županijskih stručnih vijeća osnovnih i srednjih iz područja matematike, kemije i fizike te je u drugoj polovici 2019. provedena anketa među učenicima osnovnih i srednjih škola o zainteresiranosti. Zaprimljeno je čak 327 prijava, a polaznici su učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola koji stječu dodatna znanja u područjima matematike, fizike, kemije i biologije.

Župan Koren je priliko obilaska učenika i njihovih nastavnika u Križevcima kazao kako je Centar izvrsnosti dobar model za poticanje darovitih učenika.

“Centar izvrsnosti jedan je od alata kojim nastojimo one najbolje i najtalentiranije učenike usmjeriti u onim pravcima kojima njihovi talenti pokazuju da trebaju ići. Program takve vrste kod nas traje od 2013. godine, a nakon skromnijeg početka unazad dvije godine smo zaključili da je to dobar model kako poticati darovite učenike . Uz nešto malo izdvojenog novca, potrebno je imati i ljude koji će to provoditi i taj dodatni angažman se ne može platiti isključivo novcem mora postojati  entuzijazam i ljubav prema tom pozivu kojeg nastavnici obavljaju. Ravnatelji škola su od ove godine nositelji tih programa u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu i 327-oro djece se javilo iz četiri razna područja, matematike, fizike, kemije i biologije“, istaknuo je župan u križevačkoj gimnaziji.

Ravnatelj križevačke gimnazije Ivan Peklić izrazio je nadu da će iduće školske godine program još više zaživjeti i doprinijeti što boljem obrazovanju na županijskoj i državnoj razini.Prvi puta u mojih pedeset godina koliko sam ukupno u školi, netko se sjetio da bi trebalo dostojno platiti i profesore i njihov rad. Pozdravljam inicijativu i želju da se radi s dobrim đacima. Prvi puta se netko odlučio da se treba baviti izvrsnim i dobrim đacima”,rekao je Peklić.

S radom Centra izvrsnosti zadovoljan je i ravnatelj koprivničke Gimnazije „Fran Galović“ Vjekoslav Robotić koji je istaknuo:“ Zahvaljujem Županiji što je prepoznala darovitost učenika naših osnovnih i srednjih škola i uložila sredstva i vrijeme da se oforme ova tri Centra izvrsnosti. Što se tiče našeg Centra izvrsnosti, on obuhvaća 152 učenika i 17 profesora s tendencijom povećanja. Djeluju u 14 skupina u područjima  matematike, fizike, kemije i biologije. Rad će se odvijati kroz osam subota po četiri nastavna sata, a ta će satnica i broj djece sigurno rasti“.

Župan je zaključno još jednom zahvalio svim ravnateljima,  nastavnicima i mentorima koji su okosnica sustava. „Centar doživljavamo kao mjesto na kojem se stvara budući  uzorak našeg društva koji će biti nositelj svih procesa i tokova u našoj zajednici, od gospodarstva do društvenih djelatnosti i siguran sam kako će ovdje steći izuzetno mnogo znanja i kompetencija koje će primjenjivati u praksi“, dodao je župan.

Spomenimo kako je prošlog tjedna s radom započeo i đurđevački Centar izvrsnosti koji djeluje pri Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac.

Izvor fotografija: kckzz, prigorski.hr

Služba ureda župana