Najava: Sastanak s predstavnicima Hrvatskog saveza za rijetke bolesti i predstavljanje projekta „Baza rijetkih bolesti“

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Hrvatski Savez za rijetke bolesti prošle je godine u sklopu kampanje “Zagrli za rijetke” koju je podržala i Koprivničko-križevačka županija javnosti najavila  projekt pod nazivom „Baza rijetkih bolesti“kojim  je krenula s prikupljanjem informacija te podizanjem svijesti u javnosti o potrebi za integriranim i multidisciplinarnim pristupom liječenju i skrbi o osobama s rijetkim bolestima.  Tijekom ove godine  će biti dostupni i rezultati koji će predstavljati prvu analizu stanja o rijetkim bolestima u Hrvatskoj s obzirom da registar, iako predviđen Nacionalnim programom za rijetke bolesti, još uvijek ne postoji. Tim više ovaj projekt dobiva na još većoj važnosti, a o trenutnim aktualnostima i kretanjima projekta razgovarat će se s predstavnicima Hrvatskog saveza za rijetke bolesti i u Županijskoj upravi u četvrtak 6. veljače.

Potaknuti uspjehom projekta Savez je odlučio pripremiti i novi projekt za daljnje razvijanje usluge u lokalnoj zajednici kroz pilot-projekt case managera za oboljele od rijetkih bolesti na području cijele Hrvatske. Inovativnim pristupom u skrbi za sva kompleksna i kronična zdravstvena stanja  spriječila bi se dupliciranja u socijalnoj i zdravstvenoj skrbi te ispitao potencijal za aktivno uključivanje oboljelih u zajednicu te obrazovni i radni sustav, smatraju u Savezu.

Koprivničko-križevačka županija veliku pozornost polaže na usluge u domeni socijalne i zdravstvene skrbi te poboljšanju standarda zdravstvene zaštite kontinuiranim povećavanjem sredstva i širenjem mreže na području cijele županije. Tako su prošlog mjeseca potpisani i  ugovori koji su potvrda uspješnog provođenja mjera socijalne politike. S predstavnicima privatnih obiteljskih domova te domova pravnih osoba potpisani su ugovori čime se Županija obvezala sufinancirati troškove smještaja i u domovima koje nemaju status ustanove u čemu je postala predvodnik u Hrvatskoj za što je izdvojila milijun kuna u proračunu, dvostruko više nego prošle godine. Potpisan je i ugovor o provedbi specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Đurđevcu i Križevcima te o nastavku provođenje programa Pomoći u kući starijim osobama i dnevnog boravka za starije osobe. Ukupno je za ove programe u županijskom proračunu osigurano 2,5 milijuna kuna koja će uvelike pomoći u realizaciji spomenutih zdravstveno-socijalnih usluga.

Podsjetimo kako je Županija među prvima pokrenula i program subvencioniranje kamata za stambene kredite za liječnike zaposlene u županijskim zdravstvenim ustanovama, obnovila vozni park županijskog Zavoda za hitnu medicinu koji ima najmlađi vozni park u Hrvatskoj, poboljšala primarnu zdravstvenu zaštitu obnovom ambulanta i nabavom medicinske opreme u Domu zdravlja, a kruna je projekt dnevne bolnica OB „dr. Tomislav Bardek“ te energetske obnove zgrade praonice, paviljona i Zavoda za hitnu medicinu čime su ukupna ulaganja u zdravstveni sektor oko 80 milijuna kuna.

Služba ureda župana