U sklopu 26. Galovićeve jeseni, u Peterancu održana etno izložba „Tiha voda brege gloda“

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U Općini Peteranec, rodnom mjestu hrvatskog književnog velikana Frana Galovića tijekom vikenda je održana 26. po redu manifestacija kojoj je u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić. Bogat program su osmislili Udruga žena Peteranec, KUD „Fran Galović“ te Općina i DVD Peteranec, uz suorganizaciju Muzeja Grada Koprivnice. Obilježavanje Galovićeve jeseni započelo je tradicionalnim polaganjem svijeća i cvijeća pred bistu Frana Galovića nakon čega je u Galeriji „Ivan Sabolić“ upriličena etno izložba „Tiha voda brege gloda“.

Autorice izložbe Vesna Peršić Kovač i Katica Erdec, koja ujedno i predsjednica Udruge žena Peteranec, posjetiteljima su predstavili starinske uporabne predmete koji su se koristili u domaćinstvima u svakodnevnom radu. Zamjenik Ljubić je čestitao organizatorima na izložbi koja čuva kulturno nasljeđe i bogatu baštinu podravskog kraja, a čestitkama su se priključili i načelnik Općine Peteranec Krešimir Matijašić i saborski zastupnik Damir Felak.

Uz etno izložbu, u Hrvatskom vatrogasnom domu u Peterancu drugog je dana manifestacije održana i međužupanijska smotra folklora „Peteranski šlingeraj“ na kojoj su se predstavili učenici Područne škole Frana Galovića Peteranec, mališani iz Dječjeg vrtića „Lastavica“ Peteranec, članovi DVD-a Peteranec te folklorna društva iz Koprivnice, Delova i Glogovca.

Služba ureda župana