Župan na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija pozvao na uspostavu funkcionalne demografske politike na regionalnoj razini

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U utorak 22. listopada održana je sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na kojoj su župani raspravili o važnim pitanjima demografske revitalizacije, aktualnostima u javnom linijskom prijevozu te položaja županija u daljnjem strateškom planiranju te upravljanju. Sjednici je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao župan Darko Koren, a u raspravi su uz župane sudjelovali predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na čelu s ministricom Vesnom Bedeković te predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU  i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Župan Koren kazao je kako svi relevantni društveni pokazatelji upućuju da je potrebno uspostaviti smislene i funkcionalne demografske politike na regionalnoj razini te pozvao na djelovanje kroz projekte koji će zadržati ljude na našim prostorima.

„Problem demografije jedan je od gorućih problema hrvatskog društva  i potrebno je pod hitno pronaći model kako bi se negativni trendovi popravili. Nužno je poboljšati standard života koji će u konačnici motivirati, a to se jedino može jačanjem gospodarstva. Regionalna samouprava može dati svoj obol kroz realizaciju projekata, a mi ćemo onkretno krenuti u investiciju izgradnje pet multifunkcionalnih školskih dvorana kojima ćemo podići standard življenja u Općinama na našem području“, kazao je župan Koren.

Ministrica Bedeković predstavila je inicijativu za osnivanje županijskih ureda za demografiju koji bi se bavili potrebama na lokalnoj razini – od poreznih rasterećenja, naknada za djecu i rodiljnim naknadama te bi pružali stanovnicima ključne informacije.

Župan je potaknuo i raspravu na temu o problematici s kojim se susreću prijevoznici roba u tranzitu kazavši kako su prijevoznici iz devet županija  u diskriminirajućoj poziciji time što za prijevoz roba ne mogu koristiti pojedine manje granične prijelaze, posebice prema Sloveniji.

Inicirali smo sastanak kako bi upozorili na problem i očekujemo da nas u tome podrži i Hrvatska zajednica županija. Nije u redu da primjerice prijevoznici iz Koprivničko-križevačke županije moraju robu prevoziti preko glavnih graničnih prijelaza, a ne preko geografski najbližih. Zbog toga gube tri puta više vremena uz velike troškove i čekanja jer nakon što obave granični protokol u susjednoj državi imaju obavezu poštivanja propisanog odmora od 12 sati. To sve stvara velike probleme i utječe na konkurentnost te očekujemo da se Pravilnik izmjeni na temelju našeg prijedloga i zajedničkog zaključka svih devet županija koje su pogođene “, naglasio je župan.

Na sjednici je bilo riječi i o položaju županija u strateškom planiranju i upravljanju razvojem te  pri čemu su se sudionici sastanka usuglasili da županije, kao nosioci regionalnoga razvoja, dobiju snažniju ulogu u procesu korištenja fondova. Na inicijativu Savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije koju je predstavio Željko Jurković Izvršni odbor donio je odluku o osnivanju Radne skupine za pitanja mladih čime će se omogućiti jače povezivanje županijskih savjeta mladih s predstavničkim tijelima na više razina te strateško planiranje poticajnog okruženja za mlade.

Služba ureda župana