U Koprivničkom Ivancu održani 31. Ivanečki kresovi i 4. Ivanečke kresnice

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U sklopu projekta “Aktivnim građanstvom prema jačoj Europskoj uniji – Koprivnički Ivanec 2019” u Koprivničkom Ivancu su u subotu 31. kolovoza i nedjelju 1. rujna održale dvije manifestacije – 31. Ivanečki kresovi i 4. Ivanečke kresnice. Nakon svečanog otvorenja u subotu, održane su radionice na temu Europske unije, a upriličena je i izložba Ivanečki vez – kulturno dobro republike Hrvatske.

Posjetitelje je naviše privukao folklornom programu na koje su nastupila folklorna društva Małe Zręczyce i Zręczycka iz Gdówa u Poljskoj, Demandicke perly iz Demandica u Slovačkoj, Demjeni Vagányok iz Demjéna u Mađarskoj te iz Hrvatske Udruga Prekodravski zvon iz Gole i KUD Goričan iz Goričana, kojem su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić te načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović.

Bogat program je pripremljen je i za nedjelju u kojem će osim radionica biti održana i manifestacija Mali Europljani – 4. Ivanečke kresnice u kojem sudjeluju društvo Małe Zręczyce iz Poljske te iz Hrvatske KUD Golubovec i DIF Koprivnički Ivanec. Održat će se i radionica Umijeće izrade ivanečkog veza te revija narodnih nošnji sudionika, a nakon svečanog potpisivanje povelje i nastupa Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec i ŽVS Rudarice Glogovac manifestacija će kulminaciju doživjeti tradicionalnim prikazom običaja paljenja krijesa.

Izvor fotografija: koprivnica.hr

Služba ureda župana