U Županijskoj upravi održan sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa suradnicima je danas, u četvrtak 22. kolovoza, boravio u radnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji prilikom kojeg se susreo s najvažnijim akterima političkog, gospodarskog i društvenog života županije. Predsjednik Vlade radni je posjet započeo sastankom u Podravki gdje su ga dočekali predsjednik Uprave Marin Pucar s članovima Uprave i potpredsjednicima korporativnih sektora tvrtke te župan Darko Koren sa zamjenikom župana Darkom Sobotom i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić.

Nakon sastanka s čelnim ljudima Podravke na kojem su prezentirani rezultati tvrtke i planovi daljnjeg razvoja, delegacija Vlade se uputila u Županijsku upravu gdje ih je dočekao domaćin župan Darko Koren sa zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem, a sastanku su prisustvovali i saborski zastupnici Damir Felak, Branko Hrg i Željko Lacković, gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić sa zamjenicama Ksenijom Ostriž i Melitom Samoborec te predstojnik Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji Tihomir Kvakarić. Predsjednik Vlade u Županijsku je upravu stigao u pratnji  ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, ministrica poljoprivrede Marije Vučković te ministra turizma Garija Cappellija.

Župan Koren uvodno je zahvalio predsjedniku Plenkoviću na dolasku istaknuvši važnost suradnje jedinica lokalne i regionalne samouprave s Vladom naglasivši dobru suradnju Koprivničko-križevačke županije s ministarstvima i ostalim tijelima državne vlasti. Predsjednika Plenkovića župan je izvijestio o ključnim projektima koje Županijska uprava postavila visoko u svoje prioritete poput izgradnje brze ceste do Koprivnice i nedavnom sastanku s vodstvom Hrvatskih cesta, zatim  projekt iskorištavanja geotermalnih izvora na području županije, a predstavljeni su i programi ulaganja u zdravstvo te izgradnje školskih sportskih dvorana kao i projekt razvoja turističkih potencijala kontinentalnog turizma nakon što je Županija kupila dvorac Inkey u Rasinji.

Na sastanku je bilo riječi i o aktualnom stanju projekta RCGO Piškornica za što je predsjednik Plenković, s obzirom da se radi o strateškom projektu od državne važnosti, predložio poseban sastanak Županijske uprave s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem.

Sudionici sastanka dotakli su se i teme Podravke, a župan je predsjedniku Vlade pojasnio svoje stajalište po pitanju udjela države u vlasničkoj strukturi koprivničkog prehrambenog giganta .

Podržavamo smjer razvoja Podravke i smatram da Uprava radi sjajan posao posebice u segmentu povezivanja poljoprivredne proizvodnje s lokalnim dionicima. Tu je Podravka napravila značajan iskorak i pomaže ljudima koji su je praktički izgradili. Smatram kako postojeći vlasnički portfelj u kojem država ima svoj postotak od strateške važnosti ne treba mijenjati jer je on optimalan. On omogućava pozitivan društveni utjecaj koji neće naštetiti potencijalu i profitu , a vratit će višestruko u smislu utjecaja i koristi prema zajednici koji država i sada u postojećem modelu ostvaruje“, pojasnio je župan.

Predsjednik Plenković je iskazao zadovoljstvo posjetom Koprivničko-križevačkoj županiji i Podravki napomenuvši kako rezultati ohrabruju te su dobar pokazatelj da sjeverozapadna Hrvatska i Koprivničko-križevačka županija dobro  koristi svoje potencijale. Prioritet Vlade, istaknuo je Plenković, jest razvoj svih krajeve Hrvatske pri čemu je ključna prometna infrastruktura koja na području Koprivničko-križevačke županije mora doživjeti dodatni poticaj.

„Povezivanje Križevaca i Koprivnice je na listi naših prioriteta, drago mi je da ste održali sastanke s upravom Hrvatskih cesta po tom pitanju, a nadležno ministarstvo će uz ostale aktere tog procesa uložiti maksimalne napore kako bi se pripremila projektna dokumentacija  za realizaciju žile kucavice Podravine od koje će koristi imati i ostale  županije u ovom dijelu Hrvatske. Drago mi je da smo se sastali, cilj je bio da se upoznamo s ključnim temama kako bi kvalitetno pripremili sastanke u ministarstvima, a posebno veselimo što se u punom sastavu vraćamo u Koprivnicu već u prosincu kad će Koprivničko-križevačka županija biti domaćin idućeg susreta Vlade RH, župana i predsjednika udruga gradova i općina“, kazao je Plenković.

Gradonačelnik Jakšić je predsjednika Plenkovića također upoznao s projektima koje provodi Grad Koprivnica kazavši kako ima mnogo tema koje zajednički sa Županijskom upravom mogu otvoriti u nadležnim ministarstvima, a na korist svih stanovnika koji žive na području županije.

Nakon sastanka u Županijskoj upravi predsjednik Vlade je obišao koprivničke Gradske bedeme i prostor Renesansnog festivala gdje ga je o rezultatima i karakteristikama ove top turističke manifestaciji izvijestio direktor Turističke zajednice grada Koprivnice Renato Labazan. Plenković je čestitao organizatorima istaknuvši važnost manifestacije za turističku ponudu cijelog sjeverozapada Hrvatske, a festival koji se održava po četrnaesti puta otvorio je ministar turizma Gari Cappelli.

 Služba ureda župana

Izvori fotografija: vlastiti, drava.info, epodravina.hr