Izaslanstvo Županije položilo vijence i zapalilo svijeće povodom Dana antifašističke borbe

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Povodom Dana antifašističke borbe, u subotu 22. lipnja izaslanstvo Koprivničko-križevačke županije, Saveza antifašističkih boraca, Židovske općine i Grada Koprivnice položili su vijence i zapalili svijeće u čast svim borcima i žrtvama palim u Drugom svjetskom ratu.

Vijenci su položeni u Koprivnici na Spomen području Danica, Gradskom groblju kod središnjeg križa, grobnici palih boraca, Židovskom groblju, Pravoslavnom groblju te na groblju u Jagnjedovcu.

Prigodne govore održali su zamjenik župana Ratimir Ljubić, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Ksenija Ostriž,  potpredsjednica SAB-a Anica Desnica, u ime Židovske općine Koprivnica Davor Švarc,  povjesničar Hrvoje Petrić te predsjednik Mjesnog odbora Dubovec Željko Osman.

Zamjenik Ljubić podsjetio je kako je na današnji dan osnivanjem Prvog sisačkog partizanskog odreda započela organizirana antifašistička borba u Hrvatskoj, zahvaljujući kojoj danas živimo u miru i demokraciji, vladavini prava te poštivanju slobode pojedinca.

„Nikad ne smijemo zaboraviti na zla koja nose totalitarni režimi i protiv njih se treba svim silama boriti. Dolaskom ovdje i polaganjem vijenaca odajemo dužnu počast svim onim hrabrim ljudima i brojnim žrtvama koje su nevine stradale u vrtlogu ratnih zbivanja i s ponosom i tugom ih se sjećamo“, kazao je Ljubić.

Zamjenik Ljubić zahvalio je i svim građanima Županije koji su dali svoj doprinos antifašističkoj borbi, dodavši kako je naša dužnost čuvati sjećanja i njegovati tradiciju antifašizma kao civilizacijske tekovine.

U ime Županijske skupštine počast svima koji su postavili temelje hrvatske suverenosti i demokracije izrazila je potpredsjednica Verica Rupčić koja je istaknula kako bez antifašizma ne bi bilo niti države kakvu danas poznajemo.

„Zahvalni  smo i ponosni na sve one generacije koje su težile pravdi i miru, slobodi i poštivanju tuđih prava. Totalitarni sustavi su pokazali koliko zla mogu prouzročiti ljudima, stoga treba učiti iz prošlosti i ne dozvoliti da se strahote ponove u budućnosti“, naglasila je Rupčić.

Delegaciju Grada Koprivnice uz zamjenicu gradonačelnika Kseniju Ostriž činili su i zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec, pročelnik Službe ureda gradonačelnika Dario Jembrek, a uz njih prisutni su bili i članovi Gradskog vijeća te drugi uzvanici.

Hrvatsku himnu i skladbu Neka bude mir na početku svečanog polaganja vijenaca  izveo je Mješoviti pjevački zbor umirovljenika grada Koprivnice.

Služba ureda župana