Podizanjem zelene zastave obilježena promocija OŠ Sokolovac u dijamantni status međunarodnih ekoškola

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Svi učenici i učitelji OŠ Sokolovac te gosti okupili su se u srijedu, 5. lipnja na svečanosti prigodnog obilježavanja obnove statusa međunarodne eko škole.

Naime, na prijedlog Hrvatskog povjerenstva Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš,  Međunarodna je koordinacija za eko-škole, (Foundation for Environmental Education – FEE), produžila OŠ Sokolovac status međunarodne eko-škole i dodijelila eko-školi Sokolovac najviši, dijamantni status međunarodnih ekoškola. Preuzimanje certifikata i zelene zastave upriličeno je 10. svibnja u dvorani Gastro Globus u Zagrebu na svečanosti kojoj su prisustvovale ekoškole iz cijele Hrvatske, dok je svečanost podizanja zelene zastave u OŠ Sokolovac održana 5. lipnja.

Svečanom programu prisustvovali su uz učitelje i učenike škole i članovi ekoodbora i vijeća roditelja, ekokumovi Hrvatske šume-Šumarija Sokolovac a pismenim putem na stečenom priznanju čestitao je i dr. Ante Kutle, predsjednik Udruge Lijepa Naša, koja omogućuje i prati provođenje programa u Hrvatskoj.

Ravnatelj Saša Korkut i ekokoordinatorice Nataša Petrović i Janja Ivanček u svom obraćanju osvrnuli su se na dugogodišnji rad na edukaciji za okoliš i provođenje eko-projekata na kojem su angažirani svi učitelji i učenici OŠ Sokolovac. Program ekoškole je usmjeren na oblikovanje dobrih, ekoloških navika i razvijanje vještina koje učenici stječu kroz aktivnosti i projekte, a na kojima se grade vrijednosti održivog razvoja. Također, projekti ekoškole potiču suradnju i napredak ne samo učenika i škole već i šire lokalne zajednice. Članovi eko odbora Goran Dević i Dean Pisačić izrazili su zadovoljstvo suradnjom na ekoprogramima te pozdravili napore koji se ulažu u odgoju novih naraštaja za zaštitu okoliša.

Uz zvuke himne RH i dječje himne Općine Sokolovac, kojima djeca izražavaju ljubav prema zavičaju, odzvanjale su riječi nade da će mladi u svom budućem životu i radu znati cijeniti i čuvati prirodna bogatstva tog istog zavičaja te prepoznati važnost borbe za očuvanje prirode.

ekokoordinatorice Janja Ivanček i Nataša Petrović
OŠ Sokolovac