Mons. Milan Stipić uveden u službu upravitelja Križevačke eparhije

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Liturgijom sv. Ivana Zlatoustog na blagdan uskrišenja pravednoga Lazara (Lazarova subota) u katedrali Presvete Trojice u Križevcima mons. Milan Stipić svečano je uveden u službu ordinarija. Svečanosti je u ime Županije prisustvovao predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, koji je mons. Stipiću poželio mnogo uspjeha u novoj službi, kao i križevački gradonačelnik Mario Rajn sa suradnicima.

Liturgiju je služio umirovljeni križevački vladika mons. Nikola Kekić zajedno s kardinalom Josipom Bozanićem, apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj mons. Giuseppeom Pintom, nadbiskupom đakovačko-požeškim Đurom Hranićem, biskupom bjelovarsko-križevačkim Vjekoslavom Huzjakom te drugim nadbiskupima i biskupima Hrvatske biskupske konferencije, biskupima iz susjednih zemalja i njihovim predstavnicima te klerom Križevačke eparhije i brojnim rimokatoličkim svećenicima.

Nakon svečanog prijenosa Evanđelja u oltar (tzv. Mali ulazak), prvi tajnik Apostolske nuncijature mons. Janusz Blachowiak, pročitao je i pokazao Dekret Kongregacije za Istočne Crkve iz Rima o imenovanju mons. Stipića apostolskim administratorom i zatim mu je uz molitvu i klicanje „Axios!“ (grč. dostojan) umirovljeni vladika Kekić predao naprsni križ i mitru. Pri kraju Liturgije nuncij Pinto mons. Stipiću predao je žezlo i tom prigodom mons. Stipić uveden je u službu apostolskog upravitelja Križevačke eparhije.

Umirovljeni križevački vladika Kekić poželio je mons. Milanu Stipiću da u svojoj odgovornoj službi bude besprijekoran, razuman i gostoljubiv, sposoban poučavati i da svojom eparhijom dobro upravlja.

Nakon liturgije, gradonačelnik Rajn je u znak zahvalnosti mons. Nikoli Kekiću uručio prigodnu sliku, a na svečanoj sjednici povodom Dana grada Križevaca mons. Nikoli Kekiću bit će uručena i zahvalnica gradonačelnika.

Služba ureda župana