Međunarodni dan Roma

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Međunarodni dan Roma dan je proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. U Hrvatskoj živi oko 17 tisuća Roma, pretpostavlja se i više, a još se uvijek susreću s brojnim predrasudama i teškoćama u svakodnevnom životu.

Osnovna škola „Fran Koncelak“ Drnje je s 457 učenika najveća škola kojoj je osnivač Koprivničko – križevačka županija. Čine je Matična škola Drnje i Područna škola Josipa Generalića Hlebine te Područne škole “Fran Galović” Peteranec, Torčec i Sigetec.

„Posebnost učeničke populacije škole je i više od 20 % učenika romske nacionalnosti te škola ima prioritetnu zadaću poticati i održavati tolerantno međuetničko i međukulturalno ozračje u školi. Mali doprinos tome je i prigodno obilježavanje Svjetskog Dana Roma 8. travnja, otvaranjem izložbe učenice 5 razreda, Ribane Oršoš koja je svojim crtežima predstavila Romsku himnu ‘Đelem, đelem’“, kazao je ravnatelj škole Ivan Pikivača.

Osnovna škola „Fran Koncelak“ Drnje