Ministrica kulture u službenom posjetu Županiji obišla kulturne ustanove i crkve te najavila kako je prioritet obnova Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U ponedjeljak, 4. ožujka ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u pratnji državnog tajnika Ivice Poljička, pomoćnice ministrice Marice Mikec, pročelnika Konzervatorskog odjela u Bjelovaru Milana Pezelja i ostalih suradnika, boravila je u službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji gdje je obišla gradove Koprivnicu, Križevce i Đurđevac, kulturne ustanove i crkve te najavila brojne projekte.

U Koprivnici, u Županijskoj upravi, dočekali su je župan Darko Koren kao domaćin, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, saborski zastupnik Damir Felak, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić sa suradnicima, načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, ravnateljica Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Dijana Sabolović Krajina te županijski pročelnici.

Nakon što su na radnom sastanku razgovarali o projektima koji su u tijeku te o planovima za naredno razdoblje i mogućim suradnjama, župan je istaknuo: „Kulturna tematika izuzetno nam je važna, stoga smo iznimno zadovoljni što nas je posjetila ministrica sa suradnicima, a razgovarali smo o projektima vezanima uz naše gradove Koprivnicu, Križevce i Đurđevac. Zahvaljujem gradonačelnicima što su se uključili u problematiku koja nam je zajednička te ministrici koja je saslušala naša razmišljanja te nam pojasnila što možemo očekivati od Ministarstva.

Ministrica je zahvalila županu na organiziranom programu te dodala: „Na radnom sastanku izvijestili smo o programima koje je za ovu godinu odobrilo Ministarstvo kulture, a posebno smo razgovarali o planovima vezanima uz obnovu Galerije u Hlebinama u koju ćemo ići zajednički – Županija, Općina i Ministarstvo kulture. Također smo razgovarali smo o obnovi kulturne baštine te o jako dobroj pokrivenosti knjižničnim uslugama u Županiji. Naime, uz Sisačko-moslavačku županiju i Grad Zagreb ovo je jedina Županija koja, sukladno Zakonu, ima stopostotnu pokrivenost knjižničnom uslugom. Još jedan veliki projekt je i obnova ili preseljenje u adekvatni prostor koprivničke gradske knjižnice, ali i nabava novih bibliobusa koje planiramo realizirati ove godine sredstvima Europskog socijalnog fonda.“

Govoreći o Europskom socijalnom fondu, ministrica je napomenula kako su u mandatu ove Vlade uspjeli pokrenuti tri programa financiranja iz Europskog socijalnog fonda – Umjetnost i kultura za mlade, Kultura 54+ i Kultura u centru, te pojasnila: „Drago mi je što je na svakom od tih natječaja financiran po jedan projekt iz ove Županije financiran, što je izniman rezultat, i pokazuje da, obzirom da su ti projekti usmjereni upravo prepoznavanje uloge kulture u razvoju socijalne kohezije, u Županiji postoji visoka svijest o potrebi približavanja kulturnih ustanova i programa svima građanima. Vjerujem da će ovi programi, ideje i planovi imati smisla jer će imati publiku koja za kulturu pokazuju interes.“

Gradonačelnik Jakšić osvrnuo se na korektnu suradnju s Ministarstvom kulture i Konzervatorskim odjelom na obnovi objekata od kulturnog značaja te je izrazio zadovoljstvo što je pohvaljena suradnja s gradskim kulturnim ustanovama.

Župan i ministrica zatim su, zajedno sa suradnicima, obišli prostore koprivničke Knjižnice i Galeriju Mijo Kovačić te krenuli u Đurđevac gdje su posjetili utvrdu Stari Grad, Muzej Grada Đurđevca i Interpretacijski centra Picokijade. Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči i ravnateljica đurđevačkog Muzeja Edita Janković Hapavel upoznali su ih s Legendom o Picokima, a razgledali su i izložbu Marca Chagalla „Stvaranje i Biblija“.

Stari grad se stvarno sustavno i kontinuirano obnavlja, tu je svakako važna inicijativa Grada, a važan je i doprinos našeg Konzervatorskog odjela koji prati te radove. Posebno je važna aktivnost Muzeja i djelatnika koji ovdje rade, a svakako treba istaknuti da se ovdje radi o spomeniku koji ima jedan veliki značaj kao spomenik materijalne kulturne baštine, a zapravo paralelno je i legenda koja je dio naše nematerijalne kulturne baštine. Na ovakvom primjeru možemo vidjeti kako se ta prezentacija komplementarno može dogoditi te učiniti cijeli prostor jednim zanimljivim i posebnim lokalitetom.“, kazala je ministrica.

Gradonačelnik Janči je dodao kako Grad Đurđevac unazad nekoliko godina veliki značaj pridaje promociji kulturne baštine i kako se ulažu veliki napori da bi prezentiralo sve ono što imaju u Đurđevcu.

Nakon Đurđevca, ministrica, župan i ostali suradnici krenuli su u Križevce gdje su ih dočekali gradonačelnik Mario Rajn, saborski zastupnik Branko Hrg te upravitelj Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad u Koprivnički-križevačkoj županiji Ivan Peklić. Nakon radnog sastanka u Gradskoj upravi, krenulo se u obilazak grkokatoličke katedrale Presvete Trojice gdje je goste dočekao biskup Nikola Kekić, vladika križevački, koji im je pokazao raskošnu unutrašnjost, biskupsku rezidenciju te knjižnicu s preko 1600 knjiga starosti do 400 godina koje čekaju na restauraciju.

Sljedeće na rasporedu bio je obilazak crkve Svetog križa gdje su goste dočekali biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije Vjekoslav Huzjak i dekan Križevačkog dekanata Stjepan Soviček te predstavili bogatu povijest i planove za restauraciju crkve. Time je ujedno završio posjet ministrice Križevcima i Koprivničko-križevačkoj županiji.

U osvrtu na posjet Križevcima, ministrica je kazala: „Ministarstvo kulture s nešto više od milijun kuna u ovoj godini podupire projekte na području Križevaca. Potrebe su uvijek neusporedivo veće od naših mogućnosti, ali važno je da smo stalno prisutni i da ulažemo u kulturnu baštinu, ali i u programe suvremene kulture.“

Zadovoljstvo posjetom ministrice izrazio je i gradonačelnik Rajn te dodao kako je jedna od važnijih tema bio Državni arhiv u Križevcima. Gradonačelnik je poručio kako infrastrukturnim uvjetima koje su ponudili mogu zadovoljiti potrebe Državnog arhiva te kako su spremni da infrastrukturno opreme zgradu predviđenu za tu djelatnost.

Služba ureda župana