Najava: Međunarodna konferencija „Što je Europska unija?“

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Istraživanja diljem svijeta pokazuju slabu uključenost mladih u izborne procese, što je potvrđeno i kod nas. Upravo s ciljem poticanja građana, pogotovo mladih, da izađu na iduće izbore i aktivno se uključe u političke procese, zadovoljstvo nam je pozvati vas na međunarodnu konferenciju u organizaciji Hrvatske zajednice županija uz partnerstvo s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj

 „Što je Europska unija?“
u ponedjeljak 4. veljače 2019. godine
u Hotelu International (Miramarska 24, Zagreb)
s početkom u 10 sati

U uvodnom dijelu konferencije prisutnima će se obratiti predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk, a uslijedit će izlaganja Europskog parlamenta – Ureda u Republici Hrvatskoj, Državnog izbornog povjerenstva, Europske komisije i Centra za empirijska politološka istraživanja.

Drugi dio konferencije naglasak će staviti na važnost društveno-političke aktivnosti mladih o čemu će na okruglom stolu raspravljati predstavnici Mreže mladih Hrvatske, inicijative Grada Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih, Agencije za mobilnost i programe Europske unije te Mreže udruga Zagor. Tom će prilikom biti uručene i nagrade najboljim autorima fotografija, videa i literarnih radova kreativnog natječaja EU2ME koji je Hrvatska zajednica županija provodila u razdoblju od 10. do 21 siječnja ove godine za sudionike u dobi od 16 do 30 godina. U sklopu natječaja, sudionici su na kreativan način izražavali što za njih znači Europska unija i kako je oni doživljavaju.

Navedena međunarodna konferencija dio je europskog projekta CROSS OVER kojemu je cilj potaknuti mlade na promišljanje o političkoj odgovornosti, kroz povećanje participacije na izborima za Europski parlament. Temeljna ideja projekta je osmisliti i potaknuti akcije koje će učinkovito riješiti nedostatak interesa za glasanje mladih na europskoj razini.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati glavnu tajnicu Hrvatske zajednice županija Melitu Pavlek na broj mobitela 01 6110-361 ili na e-mail tajnistvo@hrvzz.hr.

Međunarodno događanje „Što je Europska unija?“

Ponedjeljak – 4. veljače 2019.

09.00 – 10.00 Registracija sudionika

10.00 – 10.10

  • Petar Zuanović, pobjednik kreativnog natječaja EU2ME u kategoriji sastavka

10 – 10.30 Uvodne riječi

  •   Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija
  •   Pavla Bednarikova, voditeljica projekta CROSS OVER

10.30 – 12.00 Izlaganja

  • Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj
  • Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj
  • Slaven Hojski, član Državnog izbornog povjerenstva
  • Višeslav Raos, Centar za empirijska politološka istraživanja (tbc)

12.00 – 13.00 Ručak

13.00 – 14.00 Okrugli stol – „Mladi kao inkubatori ideja i društvenih promjena“

  • Petra Pekica, viša stručna savjetnica u Odjelu za strateška partnerstva i strukturirani dijalog u području mladih u Agenciji za mobilnost i programe Europske unije
  • Nino Preložnjak, koordinator Grada Varaždina za Europsku prijestolnica mladih
  • Josip Miličević, predsejdnik Mreže mladih Hrvatske
  • Ivana Radanović, koordinatorica udruge Mreža udruga Zagor

14.00 – 14.30 Dodjela nagrada za kreativni natječaj „EU2ME“

14.30 Kraj programa

Natječaj u organizaciji Hrvatske zajednice županija „EU2ME“, u sklopu kojeg su sudionici na kreativan način izražavali što za njih znači Europska unija i kako je oni doživljavaju, završio je 21. siječnja ove godine, a odluku o najboljim radovima donio je stručni žiri u sastavu Danijel Javorić Barić, predstavnik mladih u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, Petar Jurišin, glavni tajnik Koordinacije županijskih savjeta mladih i Mateja Jalušić, voditeljica projekta ispred Hrvatske zajednice županija. Kreativni natječaj za cilj je imao potaknuti mlade da promišljaju o pozitivnim aspektima članstva u Europskoj uniji, a svi zainteresirani mogli su se kreativno izraziti kroz fotografije, video uratke i literarne radove. Za vrijeme trajanja natječaja pristiglo je pedesetak radova. Nakon provedenog bodovanja, stručni žiri odlučio je o najboljim radovima kako slijedi:

Najbolja fotografija: Miroslava Novak (Čakovec)

Najbolji video: Antonio Zubčić, Josip Tomić, Mislav Artić, Anđela Sinovčić (Zadar)

Najbolji sastavak: Petar Zuanović (Seline)

Autori navedenih radova osvojili su GoPro Hero 7 white kameru, dok su za drugo i treće mjesto u svakoj kategoriji osigurani poklon paketi.

Svečanost dodjele nagrada dobitnicima održat će se u ponedjeljak, 4. veljače 2019. u Zagrebu (Hotel International) u sklopu međunarodne konferencije „Što je Europska unija?“.

Služba ureda župana