Obilježen Dan koprivničkih branitelja i 27. obljetnica preuzimanja Vojarne u Koprivnici

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar prošlog su vikenda prisustvovali svečanom obilježavanju 27. godišnjice oslobođenja vojarne u Koprivnici i Dana koprivničkih branitelja.

Programom je započeo svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u crkvi sv. Nikole, nakon koje su u ime svih građana i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanstva Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice položila vijence kod „Križa života“ na prostoru bivše Vojarne «Ban Krsto Frankopan». Županijsku delegaciju činili su zamjenici župana i predsjednik Pintar, s govor je održao zapovjednik policijske postaje i član Kriznog štaba bivše Općine Koprivnica Krešimir Papac.

Zamjenici i predsjednik Pintar zatim su se uključili u tradicionalni mimohod pripadnika ratnih postrojbi Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova i udruga proizašlih iz Domovinskog rata od bivše vojarne do Zrinskog trga, na kojemu je održan počasno-ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme. U sklopu programa, građani su mogli vidjeti Panzer haubicu 155 mm, PzH 2000, Haubicu 122 mm, sustav SVLR Grad, izviđačko vozilo Humvee sa sustavima za motrenje, meteorološku postaju VAISALA i šator s pješačkom opremom (najnovija hrvatska puška i pištolj, zaštitna odjeća, pancirke, kacige), a održana je i cjelokupna prezentacija aktivnosti Hrvatske vojske.

Svečanost je nastavljena kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata, gdje su također položeni vijenci i zapaljene svijeće te su pročitana imena svih poginulih i nestalih branitelja s područja Koprivničko-križevačke županije. Govor je održao predsjednik Odbora za branitelje Grada Koprivnice Ivica Jurenec, dok je za kulturno-umjetnički dio programa bila zadužena ženska klapa „Viva“.

U dvorani Doma mladih održana je svečana sjednica koju je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, a zatim se okupljenima obratio zamjenik Sobota: „Županija od samog početka u svom proračunu veliku pažnju posvećuje braniteljima i braniteljskim udrugama te vam iskreno zahvaljujem na suradnji i na svim projektima i programima koje smo zajedno proveli. Među njima moram posebno izdvojiti projekt županijske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata pod nazivom „Promicanje istine o Domovinskom ratu“ u koji su uključeni školarci. Ponosni smo na naše branitelje i promicanjem istine među mladima želimo očuvati sjećanje na dane kada smo stvarali državu, a posebno je važno dati na značaju onima koji dali najvrjednije što imaju. Danas su pročitana imena i prezimena 171 Podravca i Prigoraca koji su položili svoje živote za Hrvatsku. Imali smo privilegiju stvarati našu domovinu, ali imamo i obvezu govoriti istinu o Domovinskom ratu te brinuti za branitelje sada kada smo mi njima potrebni. Iskreno čestitam svima koji su prije 27 godina imali hrabrosti, odlučnosti i mudrosti da ne dođe do ratnih razaranja ovdje u Koprivnici te zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos.“

Prigodnim govorima obratili su se i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te umirovljeni general pukovnik Mile Ćuk, ujedno i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske. Programu obilježavanja prisustvovali su i general pukovnik Mladen Markač, saborski zastupnik Damir Felak te ostali uvaženi gosti.

Služba ureda župana