Obilazak radova na energetskoj obnovi škola u Virju i Drnju

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U ponedjeljak, 23. srpnja župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek i pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja obišli su radove na energetskoj obnovi zgrada osnovnih škola Prof. Franje Viktora Šignjara u Virju i Frana Koncelaka u Drnju. U obilasku su im se pridružili ravnatelji škola Marica Cik Adaković i Ivan Pikovača, načelnik Općine Virje Mirko Perok, načelnik Općine Drnje Petar Dombaj te predstavnici izvođača radova tvrti Graditeljstvo Vrabelj i GT Jura, kao i stručnog nadzora tvrtke Kašik d.o.o.

Prije par tjedana izvođači su uvedeni u poslove, odrađeni su i pripremni radovi, a u obje su škole planirane energetske obnove cjelokupnih ovojnica zgrada, zamjena rasvjete učinkovitijom, obnova kotlovnica i grijaćih tijela kao i postavljanje mogućnosti za korištenje obnovljivih izvora energije preko sunčanih kolektora.

Nositelj oba projekta energetske obnove je Koprivničko-križevačka županija, energetska obnova škole u Virju ukupno je vrijedna 5.978.512,01 kuna, ona škole u Drnju 2.842.310,87 kuna, a u najvećem su dijelu sufinancirane od Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”. U sufinanciranju je sudjelovalo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini te Županija iz vlastitog proračuna. Rok za završetak projekata je kraj veljače sljedeće godine.

Cilj energetskih obnova je osigurati bolje uvjete rada u školama, ali i ostvariti značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti, uz smanjenje potrošnje energije i emisije CO2. U obje se škole planira u proračunatoj energiji za grijanje postići ušteda od 70%, škola u Virju moći će se certificirati u energetski razred A, iz sadašnjeg D, a škola u Drnju u energetski razred B, iz sadašnjeg F.

Služba ureda župana