Najava: 12. Međunarodni festival folklora „Iz bakine škrinje“

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Pozivamo Vas na 12. Međunarodni festival folklora „Iz bakine škrinje“ koji traje do 23. srpnja 2018. godine, a ove će godine okupiti 260 izvođača iz šest zemalja.

Sudjeluju:

  • Folklorni ansambl „Pletenka“ iz Makedonije,
  • Hrvatska folklorna grupa Gradišća Poljanci iz Austrije
  • Plesni ansambl Somogy iz Mađarske
  • Folklorni ansambl Hont iz Slovačke,
  • Folklorna skupina Prosvetnega društva Anice Černejeve iz Slovenije
  • Folklorna skupina Kulturnega društva Podgorci iz Slovenije
  • domaći – KUD „Petar Preradović“ iz Đurđevca i Folklorni ansambl Koprivnica

Cilj manifestacije je prezentirati bogatstvo nošnji, glazbe, plesa i običaja, kako Podravine i Prigorja, tako i drugih zemalja, ali i stvoriti temelje za buduću suradnju uz naglasak na važnosti očuvanja tradicijske kulture.

Pokrovitelji Festivala su Koprivničko-križevačka županija, Savez Alpe Jadran, županijska Turistička zajednica, gradovi Koprivnica i Đurđevac te đurđevačka Turistička zajednica, kao i brojni sponzori. Organizatori su županijska Zajednica kulturno-umjetničkih udruga i Folklorni ansambl Koprivnica, a suorganizator je KUD Petar Preradović Đurđevac.

Obzirom da je 2018. godina obilježavanja europske kulturne baštine, Festival je ove godine proširen programom Koprivnički dani kulturne baštine u kojemu će biti prezentirana zaštićena nematerijalna kulturna baština Podravine u izlozima koprivničke Knjižnice i trgovina – ivanečki vez, bregovska pita,  peteranski šlingeraj, drvene igračke te tradicijski nakit. Kako bi omogućili da u pjesmi i plesu uživaju i teško pokretni te bolesni građani, sudionici Festivala i ove će godine posjetiti korisnike Doma Senior Care u Križevcima i koprivničkog Doma za starije i nemoćne

Prva festivalska večer započinje 20. srpnja u 20 sati u Domu kulture u Đurđevcu u domaćinstvu KUD-a „Petar Preradović“, a druga festivalska večer na rasporedu je 21. srpnja s početkom u 20 sati u Domu mladih u Koprivnici, gdje je domaćin Folklorni ansambl Koprivnica.

Služba ureda župana