Izložba fotografija – plakata u izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ povodom Dana kulturne baštine i 12. Međunarodnog festivala folklora „Iz bakine škrinje“

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica uključuje se izložbom fotografija-plakata u promociju Dana kulturne baštine i 12. Međunarodnog festivala folklora „Iz bakine škrinje“, koji će od 19. do 23. srpnja 2018. godine Podravinom i Prigorjem pronijeti ljepote različitih tradicija i kulturne baštine šest zemalja – Makedonije, Austrije, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske.

U Europskoj  godini kulturne baštine Međunarodni festival folklora je proširen programom Dani kulturne baštine koji stavlja naglasak na vrijednosti koje su nam u naslijeđe ostavili naši preci. Kako bi se i građani upoznali s važnošću čuvanja tradicije i svoje kulture, u izlozima Knjižnice  izložene su fotografije-plakati koji prikazuju tradicijsku baštinu Podravine: ivanečki vez koji je  zaštićeno nematerijalno dobro Republike Hrvatske i kolo koje je simbol zajedništva, cikličkog kretanja te kretanja sunca, kao i mladosti i ljepote koje tradiciju čine još atraktivnijom. U izlozima trgovina u centru Koprivnice također je postavljeno nekoliko etno kutaka koji prikazuju nematerijalna kulturna dobra: umijeće izrade bregofske pite, peteranjski šlingeraj i drvene igračke te tradicijski nakit.

Organizatori izložbe iz Folklornog ansambla “Koprivnica” poručuju kako je tradicijska kultura budućnost naše kulture i onoliko koliko jedan narod poznaje, poštuje i ulaže u svoju kulturu, u toj će mjeri egzistirati čuvajući svoj lokalni i nacionalni identitet. Kultura obogaćuje duh, zbližava ljude i briše sve granice.

Na 12. Međunarodnom festivalu folklora koji će se ove godine održati 20. srpnja u Đurđevcu u Domu kulture s početkom u 20 sati te 21. srpnja u Koprivnici u Domu mladih u 20 sati, svoju će bogatu kulturnu baštinu prezentirati ansambli iz šest zemalja – Slovačke, Makedonije, Mađarske, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Pokrovitelj Festivala je Koprivničko-križevačka županija, kao i Savez Alpe Jadran, a svoj su doprinos dali i županijska Turistička zajednica, gradovi Koprivnica i Đurđevac, đurđevačka Turistička zajednica, Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica, Dom za starije i teško bolesne osobe Senior Care Križevci te brojni sponzori.

Služba ureda župana