Započeli radovi na energetskoj obnovi škola u Virju i Drnju

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U četvrtak, 12. srpnja održana je druga koordinacija sudionika projekata energetske obnove zgrada Osnovne škole Prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Osnovne škole Frana Koncelaka Drnje. Nakon sastanka u Županijskoj upravi, krenulo se u obilazak škola, čemu su, uz projektanta Natka Bilića, izvođače radova iz tvrtki GT Jura i Graditeljstvo Vrabelj te ostale suradnike, prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek.

Prošlog su tjedna izvođači uvedeni u poslove od kada su u tijeku i pripremni radovi, a na gradilištima se raspravljalo o obvezama izvođača po pitanju zaštite na radu,  nabavi materijala te ostalim detaljima za daljnje aktivnosti. U obje škole planirane su energetske obnove cjelokupnih ovojnica zgrada, zamjena rasvjete učinkovitijom, obnova kotlovnica i grijaćih tijela kao i korištenje obnovljivih izvora energije preko sunčanih kolektora za zagrijavanje potrošne tople vode.

U Osnovnoj školi u Virju, zamjenika Ljubića i suradnike dočekala je ravnateljica Marica Cik Adaković, koja je izrazila zadovoljstvo početkom radova te još jednom zahvalila svima koji su dali svoj doprinos, dok ih je u Drnju dočekao ravnatelj Ivan Pikivača koji je također zahvalio na podršci.

Nositelj oba projekta energetske obnove je Koprivničko-križevačka županija, energetska obnova škole u Virju ukupno je vrijedna 5.978.512,01 kuna, ona škole u Drnju 2.842.310,87 kuna, a u najvećem su dijelu sufinancirane od Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”. U sufinanciranju je sudjelovalo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini te Županija iz svog proračuna.

Zamjenik Ljubić ravnateljima i drugim suradnicima na projektima poželio je uspješan završetak radova te da učenici i zaposlenici po završetku projekata imaju još ugodnije i ljepše mjesto za rad i učenje.

Cilj energetskih obnova je osigurati bolje uvjete rada u školama, ali i ostvariti značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti, uz smanjenje potrošnje energije i emisije CO2. U obje se škole planira u proračunatoj energiji za grijanje postići ušteda od 70%, škola u Virju moći će se certificirati u energetski razred A, iz sadašnjeg D, a Drnje u energetski razred B, iz sadašnjeg F. Ugovorni rok za završetak radova za oba gradilišta je 31. prosinca ove godine.

Služba ureda župana