Održano savjetovanje na temu „Uloga lokalnih regionalnih zajednica u ostvarivanju prava djeteta“

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U Križevcima je u petak, 29. lipnja održano savjetovanje na temu „Uloga lokalnih regionalnih zajednica u ostvarivanju prava djeteta“ kojemu je u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovala pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, ujedno i članica Radne skupine projekta „Županije-prijatelji djece“.

Savjetovanje je organizirano u sklopu akcije Gradovi i općine-prijatelji djece, koji provode Savez društava naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, a pod pokroviteljstvom UNICEF-a, od 1999. godine. Kroz ovu akciju, lokalne zajednice ostvaruju dječja prava iz Konvencije UN-a, trenutno je uključeno 113 gradova i općina, dok je počasni naziv dostiglo njih 62. Lokalne zajednice se na taj način dodatno potiče da ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport i slobodno vrijeme te daju podršku roditeljima u odgoju. Na području Županije ovaj status trenutno ima Grad Koprivnica, dok su Križevci u postupku stjecanja dobivanja statusa, iz kojeg su razloga i organizirali ovo savjetovanje.

Okupljenima se na početku obratio gradonačelnik Mario Rajn, koji je podsjetio na brojne aktivnosti koje se provode posljednjih godinu dana kako bi Križevci postali grad-prijatelj djece, a zatim su akciju predstavile tajnica Saveza Snježana Krpes i projektna koordinatorica Iva Mandić. Savjetovanju je prisustvovao i predsjednik gradskog Koordinacijskog odbora i zamjenik gradonačelnik Danijel Šaško, koji je također pozdravio sudionike, a zatim je pročelnica Ivančić podsjetila kako se Županija među prvima uključila u projekt „Županije-prijatelji djece“ te kako će u narednom razdoblju intenzivno raditi na animiranju općina i gradova za uključivanjem u akciju, obzirom na to da je za dobivanje županijskog statusa potrebno da se 50% gradova i općina uključe u akciju , a 1/3 njih dobije prestižan status „grad-općina prijatelj djece“. Pročelnica je ujedno čestitala Križevcima na završnom koraku i kandidaturi u postizanju ovog statusa te pohvalila Koordinacijski odbor na trudu koji je uložio kako bi ispunili tražene kriterije.

Potaknuti zajedničkom željom za promicanjem dobrobiti djeteta na lokalnoj i regionalnoj razini, Savez društava naša djeca i Hrvatska zajednica županija 2015. godine sklopili su Sporazum o podršci i partnerstvu na provedbi projekta „Gradovi i općine – prijatelji djece  – Županije – prijatelji djece“. Sporazum kojim je iskazala interes za sudjelovanje na projektu Županija je potpisala 2017. godine te surađuje s brojnim institucijama, udrugama i drugim dionicima na ostvarivanju dječjih prava. Kako bi se motiviralo jedinice lokalne samouprave na uključivanje predloženo je da se organizira slično savjetovanje na razini Županije, gdje bi se načelnicima i gradonačelnicima predstavile sve dobrobiti ovakvog zajedničkog djelovanja.

Naglasak savjetovanja bio je na programskom području koje će se uskoro uvesti u kriterije za stjecanje statusa, a odnosi se na participaciju djece, o čemu je govorila voditeljica koprivničkog Dječjeg gradskog vijeća Suzana Hergotić, dok je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić govorila o primjerima dobre prakse Grada Koprivnice. U drugom dijelu savjetovanja bilo je riječi o kandidaturi Križevaca za status grad-prijatelj djece i pripremi za ocjenjivanje.

Služba ureda župana