Najava: 51. Križevačko veliko spravišče

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Križevačko veliko spravišče, jedna od najstarijih kulturno-povijesnih manifestacija, u svom se 51. izdanju održava od 14. do 17. lipnja 2018. godine, uz brojna događaja za sve ukuse i dobne skupine.

Legenda govori da se hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. pred najezdom Tatara sklonio u utvrdu Veliki Kalnik, gdje zbog visokih kalničkih zidina i nedostatka oružja Tatari nisu mogli doprijeti do kralja i kalničkih seljaka koji su ga skrivali pa su se dosjetili da ih glađu natjeraju na predaju. Međutim, kako su uz Kalnik rasle šljive, seljaci su šljivama počeli hraniti kralja, a Tatari su s vremenom izgubili strpljenje i povukli se, čime je Kalnik postao jedini grad koji napadači nisu osvojili. U znak zahvalnosti, kralj je seljacima dodijelio plemenitaške titule, a Križevčani, stari purgeri, na to su bili ljubomorni. Narušeni odnosi razdvajali su nekadašnje prijatelje sve dok se zavađene strane nisu odlučile izmiriti kada se mladić s Kalnika zaljubio u djevojku iz grada. Kako je ljubav prevladala, prije svatova trebalo se pomiriti i „nekaj zajedno spraviti“ te je upriličeno Križevačko veliko spravišče.

U sklopu manifestacije, posjetitelji će moći uživati u nastupima domaćih i inozemnih folklornih i puhačkih skupina, predstavljanju tradicijskih zanata i obrtništva, autohtonih jela i pića, književnim večerima, izložbama, koncertima, sportskim natjecanjima i druga iznenađenjima.

Detaljan program 51. Križevačkog velikog spravišča možete vidjeti OVDJE.

Služba ureda župana