Jednostavnija provedba Školske sheme tema sjednice Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Na sjednici Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija, koja je održana u četvrtak, 7. lipnja, dogovoreno je kako će se osnivači osnovnih i srednjih škola moći u periodu od 25. kolovoza do 25. rujna  javiti na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje škola u Školskoj shemi koja osigurava besplatne obroke voća, povrća i mlijeka za školsku djecu, a financirana je novcem Europske unije.

Sjednici Radne skupine u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovala je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek, a pridružili su se i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi kako bi prezentirali iduće korake Školske sheme čiji je početak provedbe planiran za 15. listopada 2018. godine. Podsjetimo, Radna skupina za obrazovanje i kulturu jedna je od najaktivnijih skupina Hrvatske zajednice županija s održanih 14 sjednica i brojim sastancima s resornim ministarstvima. Zahvaljujući međuresornoj suradnji radnih skupina, aktivno se radi na brojnim projektima, od kojih izdvajamo primjer Školske sheme.

Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama, a za provedbu ove Sheme ukupno je osigurano 23 milijuna kuna kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda. Za financiranje provedbe, Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj 1.720.946 EUR za voće i povrće te 800.354 EUR za mlijeko i mliječne proizvode. Svaka škola koja želi sudjelovati u Školskoj shemi odabrat će lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće, mlijeko, jogurt, vrhnje i slično.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić istaknuo je da je suradnja svih dionika u provedbi Sheme od ključne važnosti za uspješnu provedbu projekta. Naglasio je i da je cilj projekta svima zajednički, a on je pravilna prehrana djece diljem Hrvatske. Početak provedbe Školske sheme predviđen je za 15. listopada, do kada se očekuje ispunjavanje nekoliko uvjeta. U prvome koraku, nakon zatvaranja Javnog poziva za iskazivanje interesa za sudjelovanje škola u Školskoj shemi i zatvaranja e-Matice učenika, osnivači predlažu škole koje su se prijavile na projekt. U drugome koraku Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju utvrđuje omotnicu sukladno broju učenika te izdaje odluke na temelju kojih osnivači kreću u provedbu Sheme.

Pravilnik o provedbi Školske sheme i potrebne dokumente možete pronaći ovdje.

Služba ureda župana