Predstavljen program jubilarne 50. Picokijade

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U prostoru Muzeja Grada Đurđevca u petak, 1. lipnja održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program jubilarne 50. Picokijade, jedne od najvećih turističkih manifestacija kontinentalne Hrvatske koja će se ove godine održati od 29. lipnja do 1. srpnja.

Konferenciji je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je naglasio kako su se u podršku manifestaciji uključile i Koprivničko-križevačka županija te županijska Turistička zajednica, dodavši: „Picokijada je kulturni i turistički brend po kojem je poznat Đurđevac, ali i cijela naša županija, te se time ponosimo i hvalimo. Podrškom manifestaciji ulažemo u kontinentalni turizam i očuvanje kulturne baštine te čestitam organizatorima što nas svake godine iznenade bogatijim programom i novinama, za što je potrebno mnogo truda i entuzijazma. Pozivamo vas sve u grad Picoka i vjerujem kako će svatko pronaći nešto za sebe, uživajući u ljepotama ovog kraja.“

Središnje događanje Picokijade je prikaz Legende o Picokima koji oživljava veliku bitku i obranu Đurđevca od Turaka, uz brojne sudionike i vizualne, zvučne i pirotehničke efekte, a na tekst Vida Baloga ove će je godine režirati Krešimir Dolenčić, koji je najavio i kako publiku očekuje i pokoje iznenađenje. U ime domaćina, okupljene je pozdravio gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči kazavši: „Rijetko tko u Hrvatskoj nije čuo za Picokijadu i za scensku izvedbu Legende o Picokima. Ove smo godine pripremili nešto uistinu posebno, a u programu će sudjelovati rekordnih 2.500 ljudi. Ovo je jedan veliki zalog u očuvanju naše kulturne baštine i tradicije te primjer sinergije ljudi, gospodarstva i jedinica lokalne samouprave. Naša Picokijada slavi zlatni pir i možemo samo poželjeti lijepo vrijeme, a za sve ostalo ćemo se mi pobrinuti.“

Detaljnije o programu govorili su Mario Fuček i Marijan Ružman iz Turističke zajednice Grada Đurđevca, poručivši kako se očekuje više od 30 tisuća posjetitelja za koje su pripremljena brojna događanja: međunarodni festival Kukuriček, izložba vina Alpe Adria s Podravinotekom, bogata domaća enogastro ponuda, glazbeni koncerti renomiranih izvođača, najslađa izložba Diganke, zlevanke, prkači i pogače, Picoki po piščoki i Picoki po ribaj, povorka aranžiranih kola, sajam rukotvorina, festivali folklora, 20. obljetnica Đurđevčica, noć košarke, teniski turniri, natjecanja, biciklijada i brojne druge aktivnosti.

Podravinu i Đurđevac posebno volim, jer je riječ o vrijednim ljudima. Planiram sudjelovati u povorci i uprizorenju Picokijade, siguran sam da nas očekuje pravi spektakl i pozivam sve da dođu u Đurđevac i sami se u to uvjere.“, kazao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

O programu koji nas očekuje govorili su i predstavnici sponzora, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina, predstavnik Zagrebačke pivovare Igor Miloš, Vlado Lazar iz Erste banke, Mirko Kovačev iz Hrvatskih šuma te Vladimir Tišljar iz INA-e.

Goste su na ulazu dočekali članovi povijesne postrojbe Grada Đurđevca Đuroki, a u Legendu ih je uveo kapetan grada riječima: „Utvrda Stari grad u cijeloj svojoj povijest nikada nije pala u neprijateljske ruke, a mnogi su je htjeli osvojiti.“

Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Koprivničko-križevačke županije i Grada Zagreba. Zbog nacionalnog značaja Ministarstvo kulture stavilo je centralnu priredbu – scenski prikaz Legende o Picokima pod zaštitu, i 2007. godine dodijelilo joj trajni status nematerijalnoga kulturnog dobra. Godinu kasnije, Legenda o Picokima postala je i nacionalni pobjednik u istoj kategoriji te dobila prestižnu titulu EDEN-a (European Destinations of Excellence), za očuvanje i njegovanje nematerijalne kulturne baštine. Tada se pridružila i mreži Europskih destinacija turističke izvrsnosti, a 2013. godine postala je i ponosni nositelj prestižne titule Simply the best.

Pozivamo vas da posjetite nikad bogatiji program Picokijade i budete i vi dio Legende o Picokima!

Služba ureda župana