Župan prisustvovao 14. savjetovanju uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U đurđevačkom hotelu Picok, 29. i 30. svibnja održava se 14. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj, kojemu je prvog dana prisustvovao i župan Darko Koren.

Događaj se po drugi put održava u Koprivničko-križevačkoj županiji, organizatori su Hrvatska poljoprivredna agencija i Središnji savez Udruga uzgajivača svinja Hrvatske, a okupio je stotinjak hrvatskih uzgajivača svinja. Pokrovitelji je Ministarstvo poljoprivrede, a supokrovitelj Koprivničko-križevačka županija.

Cilj savjetovanja je edukacija i informiranje uzgajivača svinja, ali i stručnjaka iz različitih područja svinjogojstva, o temama kao što su uzgoj i selekcija, držanje i hranidba svinja, zakonske legislative, ruralni razvoj, preventiva i zdravstvena zaštita, tehnologija proizvodnje, kvaliteta svinjskog mesa te ostalim aktualnostima. Predavanja će održati profesori Agronomskog i Veterinarskog fakulteta iz Zagreba, Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka, stručnjaci Hrvatske poljoprivredne agencije, te sami uzgajivači kroz vlastite primjere i razmjenu iskustava. Ove je godine u sklopu savjetovanja održana i panel rasprava o domaćoj svinjogojskoj proizvodnji, a cijeli je događaj zamišljen kao središnje mjesto susreta uzgajivača i stručnjaka, razmjene iskustava proizvođača, stjecanja korisnih i primjenjivih spoznaja, kao i unaprjeđenja poslovnih odnosa.

Okupljene je uoči početka rasprave pozdravio župan, poručivši proizvođačima kako razumije njihove probleme te da im Županija pomaže na sve načine koje može, zbog čega se i uključila u organizaciju ovog savjetovanja. „Ovo su posljednji borci na braniku svinjogojske proizvodnje“, dodao je župan te zahvalio na podršci, pomoći i dolasku državnom tajniku Ministarstva poljoprivrede Tugomiru Majdaku na kojeg će u budućnosti još više računati.

Činjenica je da kontinuirano pričamo o povezivanju zelene i plave njive. Mi se radujemo turističkim sezonama, ali ne može država koja odgovorno promišlja svoju budućnost gospodarstva temeljiti na turizmu nego na proizvodnji hrane i sektoru poljoprivrede. Statistika broji koliko ima turista na Jadranu tijekom jedne sezone no trebalo bi evidentirati koliko ima svinja pretvorenih u prehrambene artikle na tom istom Jadranu.“, zaključio je župan.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči te Goran Jančo kao predstavnik uzgajivača, koji je govorio o problemima svinjogojaca te pozvao sve da se uključe u spas ove poljoprivredne grane.

Savjetovanje je otvorio državni tajnik Tugomir Majdak kazavši kako je trenutno na teritoriju Hrvatske evidentirano više od 94.000 evidentiranih uzgajivača te kako je Ministarstvu želja zadržati ovaj broj i zaustaviti negativan trend.

U ovom sektoru stočarske proizvodnje Ministarstvo je učinilo određene korake u utrci kako bi situacija bila bolja, no treba učiniti još puno više. Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o OPG-u, mjera Dobrobit životinja, natječaji za mjere 4 i 6 te priznavanje i potpora radu proizvođačkih organizacija neki su od koraka u osmišljavanju dugoročne skrbi o stočarstvu i svinjogojstvu. Kvalitetne pozicije za hrvatskog seljaka i stočara u skoroj reformi ZPP-a te zajedničko osmišljavanje strateških projekata kroz buduću strategiju hrvatske poljoprivrede realizirat ćemo uspješnije kao administracija, uz partnerstvo i smjernice realnog sektora u svinjogojskoj proizvodnji.“, dodao je državni tajnik Majdak.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu pri HGK Stjepan Kušec zatim je opisao stanje hrvatskog svinjogojstva, pojasnivši: „Pamtimo bolje dane. Svinjogojstvo se nalazi u jednoj maloj lokvici i kada se ona isuši onda je gotovo. Imamo veliku nepriliku koja se danas zove trgovina, nije to više uvoz, imamo svinjsku kugu na susjednim tržištima, niske cijene u zemljama u okolini, niske cijene otkupa čak ispod sedam kuna… situacija nije dobra.“

Nakon svečanog otvorenja savjetovanja, na rasporedu je bio prikaz rada Službe za razvoj svinjogojstva, novi Zakon o uzgoju domaćih životinja, potpore za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, a raspravljalo se i o temama utjecaja dugovječnosti na proizvodnost krmača, povezanosti veličine legla, porodne mase i rasta prasadi, dok će danas biti govora o sistematizaciji rodovnika izvornih pasmina, preradbenim vrijednostima crne svinje, afričkoj kugi i mjerama poduzetima po tom pitanju u Hrvatskoj, kao i trenutnom statusu u EU, tovnim i klaoničkim svojstvima turopoljske svinje iz otvorenog uzgoja te biosigurnosti u otvorenim sustavima držanja svinja.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: www.glaspodravine.hr