U Koprivnici otvoren 35. međunarodni skup Državne geodetske uprave

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U srijedu, 23. svibnja u prostorima Područnog ureda za katastar u Koprivnici otvoren je međunarodni stručni skup Državne geodetske uprave, kojemu su prisustvovali i župan Darko Koren te zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Riječ je o tradicionalnom stručnom skupu zemalja i regija koje katastar zasnivaju na Austro-ugarskoj izmjeri, na kojemu se razmjenjuju iskustva u razvoju geodetske struke i katastara. Ovaj skup je dosad bio samo tri puta organiziran u Hrvatskoj, a njegov službeni naziv je „35. stručni skup geodetskih uprava Austrije, Slovačke, Slovenije, Republike Češke, Mađarske, Furlanije-Julijske krajine, Južnog Tirola, Trentina i Hrvatske“. Tema ovogodišnjeg skupa je „Razvoj katastra u digitalnom svijetu“.

Župan je kazao kako je domaćinstvo ovakvog međunarodnog skupa velika čast za Županiju, Koprivnicu i Područni ured za katastar, koji je, iako broji samo 34 zaposlena, jedan od najaktivnijih u Hrvatskoj.

Prilika je to da se nauči nešto korisno od predstavnika zemalja u okruženju, kao i obratno, jer nije slučajno da se ovaj skup održava u Koprivnici. Možemo reći kako je naš Područni ured primjer dobrog poslovanja i jedan od najuspješnijih u državi te zahvaljujem pročelnici i djelatnicima na dosadašnjih suradnji. Predstoji nam još mnogo posla što se tiče katastarskih izmjera, Županija će se i nadalje uključiti kroz sufinanciranje te vjerujem kako ćemo ostvariti napredak.“, kazao je župan te poželio gostima da se ugodno osjećaju u Koprivnici, steknu nova znanja i iskustva te sa sobom ponesu lijepe uspomene.

Pročelnica Područnog ureda Jelena Unger pojasnila je kako danas više nije pitanje da li se nešto u Hrvatskoj prevodi u digitalni oblik, nego kako ćemo to u digitalnom obliku dalje razvijati i koristiti.

Državna geodetska uprava u tom je smislu napravila veliki iskorak, a trenutno smo u fazi da radimo digitalni geodetski elaborat, znači da geodeti više ne dolaze u katastarski ured nego da sve predaju putem interneta i bez papira. Veselimo se razmjeni iskustava u razvoju katastara i općenito geodetske struke, a našim ćemo gostima pokazati i ljepote ovog kraja.“, dodala je pročelnica Unger.

Okupljenima se obratio i zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave Antun Vidaković koji je pohvalio organizaciju i domaćine skupa te kazao: „Dobro je za nas u Hrvatskoj vidjeti kako rade naši susjedi, jer sigurno imamo što za naučiti, ali i za pokazati. Naime, u posljednje dvije godine svi naši katastri nalaze se u zajedničkom informacijskom sustavu za što je trebalo mnogo volje, truda i rada. Također, idući tjedan u Sabor ide i naš novi krucijalni zakon – Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, a na skupu će biti riječi i o drugim projektima.“

Sudionike skupa pozdravio je i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić napomenuvši kako je održavanje ovog skupa velika promocija Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, ali i predanog rada zaposlenika Područnog ureda za katastar koji svakodnevno rade na podizanju standarda svoje struke.

Radni dio započinje danas, 24. svibnja u Pučkom otvorenom učilištu u Koprivnici, a na rasporedu su prezentacije Hrvatske, Austrije, Slovačke i Slovenije te turistički sadržaji. Sutra, 25. svibnja, održat će se prezentacije Republike Češke, Trentina, Južnog Tirola, Furlanije – Julijske krajine te Mađarske.

Služba ureda župana