Udruga „Bolje sutra“ održala aktivnost projekta ZELENA ZEBRA pod nazivom „Vrapčići u šetnji“

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice održala je posljednju aktivnost projekta ZELENA ZEBRA pod nazivom „Vrapčići u šetnji“, u suradnji s Dječjim vrtićem „Vrapčić“ iz Drnja. Sudionici su bili djeca predškolskog uzrasta, osobe s invaliditetom i starije sobe.

Na šetnju se krenulo iz sjedišta vrtića u Drnju, a šetači su najprije bili upoznati s načinom kretanja. Formiran je tzv. pješački vlak, gdje su se držali za ruke, a djeca su pomagala osobama s invaliditetom i članovima Kluba za starije osobe „Mariška“ koji su se kretali pomoću raznih pomagala za kretanje. Imali su zadaću prijeći cestu na mjestu koje je najsigurnije za prelazak a to je bio obilježen pješački prelaz odnosno zebra. Na početku i na kraju kolone kretale su se osobe koja su bile obilježene reflektirajućim prslukom, a prije nego je „pješački vlak“ krenuo na kolnik, osobe označene reflektirajućim prslucima zaustavile su promet s lijeve i desne strane kolnika kako bi pješaci mogli sigurno prijeći preko ceste. Polaznike vrtića posebno je oduševilo što je i na njihov znak podizanja ruke vozilo stalo.

Projekt je odobrilo Ministarstvo unutarnjih poslova na natječaju za nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa RH 2011-2020. Područje: 4. PJEŠACI; Potpodručja: a) korištenje obilježenih pješačkih prijelaza. Partneri su Dječji vrtić Vrapčić iz Drnja, IPA regionalni klub Koprivnica i Klub za starije osobe Mariška Koprivnica, a izvoditelj je bio član partnerske organizacije IPA regionalni klub Koprivnica Ivan Brckan.

Služba ureda župana