Biskup Mrzljak otvorio izložbu „Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije“

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Prošlog je vikenda u Muzeju grada Koprivnice varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak otvorio izložbu „Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije“, kojoj je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

U sklopu izložbe, u 313 kataloških jedinica prikazani su najvažniji događaji iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije, predstavljena su biskupijska blaga, liturgijsko ruho i posuđe, vrijedne knjige te biskupijska izdanja. Izložba sadrži i multimedijske sadržaje, među kojima je i glazbena podloga monsinjora Anđelka Igreca, poznatog varaždinskog dirigenta, skladatelja i orguljaša te voditelja Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije.

Među predmetima izložbe nalaze se i Papin dokument ustanovljenja Varaždinske biskupije, dokumenti imenovanja mons. Marka Culeja za prvog biskupa, kao i njegovog nasljednika mons. Josipa Mrzljaka, osobni predmeti biskupa Culeja – krunica, ručni sat te obiteljske fotografije, kao i osobne fotografije biskupa Mrzljaka, među kojima je i ona sa sakramenta svete potvrde s današnjim blaženikom kardinalom Alojzijem Stepincem.

Izložena je i nedavno obnovljena najstarija knjiga u vlasništvu Biskupijske knjižnice Varaždin iz “Zbirke Čazmansko-varaždinski kaptol”, a radi se o tzv. Zagrebačkom misalu iz 1511. godine koji ima drvene korice obučene u kožu s metalnim kopčama, a na 331 stranici sadrži kalendar, Kanon, Mise, brojne notne zapise i grafičke priloge.

Izložba će u Muzeju grada Koprivnice biti postavljena do 18. lipnja 2018. godine.

Služba ureda župana