Na konferenciji za medije predstavljeni 2,7 milijuna kuna vrijedni projekti poticanja zapošljavanja

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Na konferenciji za medije koja je održana u četvrtak, 17. svibnja u prostorijama Županijske uprave predstavljeni su projekti kojima su odobrena bespovratna sredstva u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III“.

Naime, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar u ponedjeljak, 14. svibnja uručili su 55 ugovora vrijednih više od 71 milijuna kuna lokalnim inicijativama za poticanje zapošljavanja. Među njima, ugovore su potpisali i Melita Birčić, u ime Tehničkog tajništva Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije, uz prisustvo zamjenika župana i predsjednika LPZ-a Ratimira Ljubića, te predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Irena Kovačić.

Na konferenciji za medije okupljenima se uvodno obratio župan Darko Koren te je pohvalio nositelje i partnere projekta na 2,7 milijuna kuna koji su stigli u Županiju za poticanje zapošljavanja.

Zahvaljujem svima koji su zaslužni za ovo postignuće te se nadam kako će realizacija ovih projekata doprinijeti povećanju zaposlenosti za području Županije, što se posebno odnosi a mlade. Također se nadam kako će se doprinijeti procesu obrazovanja te usmjeravanju na deficitarna zanimanja koja su zapravo garancija zapošljavanja i oporavka gospodarstva.“, kazao je župan te dodao kako se program financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali.“

U ime Tehničkog tajništva Lokalnog partnerstva za zapošljavanje obratila se ravnateljica PORA-e Razvojne agencije Melita Birčić, predstavivši projekt vrijedan dva milijuna kuna na kojemu su partneri Koprivničko-križevačka županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci, HGK Županijska komora Koprivnica, županijska Obrtnička komora i Koprivnički poduzetnik.

Sve ovo rezultat je dobre suradnje našeg Lokalnog partnerstva za zapošljavanje koje broji 26 predstavnika  javnog privatnog i civilnog sektora, te sinergije institucija koje sudjeluju u projektu. Željeli smo utjecati na povećanje zapošljavanja na području Županije, a ciljane skupine su nam poduzetnice, mladi, nezaposleni i slično. Zahvaljujem svim partnerima na doprinosu u stručnoj pripremi projekta te Županiji na potpori.“, pojasnila je ravnateljica Birčić, dodavši kako će se projekt provoditi 30 mjeseci, a neke od aktivnosti uključuju edukacije, radionice s ciljem jačanja znanja i vještina članova LPZ-a, putovanje u inozemstvo i proučavanje primjera dobre prakse, potpore male vrijednosti za samozapošljavanje za mlade poduzetnike, uređenje dvorane u PORA-i i opremanje stubišta s rampom za osobe s invaliditetom, promociju ženskog poduzetništva i mentorstvo za zapošljavanje. Dodana vrijednost ovom projektu je organizacija i provedba IT boot kampa za 10 mladih nezaposlenih osoba kojima će mentori biti lokalni poduzetnici, a ravnateljica je pozvala sve zainteresirane da se uključe u projekt, bilo da se jave u PORA-u ili u neku od institucija.

Projekt županijske Obrtničke komore i partnera, vrijedan gotovo 700 tisuća kuna, predstavio je tajnik Božo Barać, koji je naglasio kako Komora od svog osnutka djeluje u području strukovnog obrazovanja, pa su prema tome partneri na projektu Strukovna škola Đurđevac, Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci i Obrtnička škola Koprivnica, kao i PORA te Obrtničko učilište POUKA.

Ovo je treći ovakav projekt koji provodimo, kandidirali smo još jedan, a kroz sve njih pokušavamo ostvariti što veći interes za zapošljavanje, obrazovanje i gospodarstvo naše Županije. Cilj projekta je promocija upisa u deficitarna obrtnička zanimanja, razvijanje interesa nezaposlenih osoba i učenika srednjih škola za cjeloživotno učenje te poboljšavanje učinkovitosti provedbe županijske Strategije razvoja ljudskih potencijala.“, dodao je tajnik Barać te predstavio neke od projektnih aktivnosti, primjerice prezentacije zanimanja na Obrtničkom i gospodarskom sajmu Koprivničko-križevačke županije, dani otvorenih vrata u tri strukovne škole, prezentacije za učenike u 23 osnovne škole na području Županije, radionice o cjeloživotnom učenju i motivacijske radionice, posjeti nezaposlenih i učenika uspješnim poduzetnicima i obrtnicima. Projekt traje 18 mjeseci, a ciljana deficitarna zanimanja su: autolimar, automehatroničar, elektroinstalater, konobar, kuhar, limar, mesar, pekar, plinoinstalater, slastičar, soboslikar-ličilac, stolar, strojobravar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, krojač, tesar i zidar.

Što se tiče Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja, u sklopu čega su odobrena navedena sredstva, riječ je o projektu koji je usmjeren na razvoj lokalnih partnerstva za zapošljavanje te poticanje partnerskog pristupa u pripremi i donošenju politika vezenih uz stvaranje i jačanje ljudskih potencijala u skladu s lokalnim potrebama tržišta rada.

Služba ureda župana