Župan prisustvovao misnom slavlju i blagoslovu kapelice u Kutnjaku

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Prošlog je vikenda župa Kuzminec održala misna slavlja u Kutnjaku i Gorici povodom dolaska varaždinskog biskupa monsinjora Josipa Mrzljaka i blagoslova obnovljenih kapelica, a misi u Kutnjaku prisustvovao je i župan Darko Koren.

Varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak stigao je na inicijativu mjesnog župnika Igora Radašića, a u Kutnjaku je održana svečana koncelebrirana sveta misa u kapeli svete Jelene Križarice koja je sagrađena 1763. godine u baroknom stilu, a na kojoj je obnovljena krovna konstrukcija i postavljen novi crijep. Također su popravljena oštećenja na vanjskoj fasadi i tornju, te je cijela kapela nanovo obojana, a osvježena je i unutrašnja žbuka, promijenjena su dotrajala ulazna vrata u crkvu, kao i vrata sakristije. Euharistijsko slavlje svečanim pjevanjem uzveličao je zbor mladih “Ihthis” iz župe Svetog Franje Asiškog, a na kraju mise župnik Radašić zahvalio je svima koji su sudjelovali u slavlju, a posebno onima koji su pomogli obnovu i uređenje kapele u Kutnjaku, spomenuvši Koprivničko-križevačku županiju, općine Legrad i Rasinja, Varaždinsku biskupiju i ostale.

Povodom blagdana svetog Florijana, u Kutnjaku su se okupila i vatrogasna društava s područja župe Kuzminec (DVD Kutnjak-Antolovec, DVD Kuzminec, DVD Koledinec i DVD Gorica-Grbaševec), koja su svečanim postrojavanjem dočekala biskupa, a koji ih je tom prilikom blagoslovio.

Istog dana, biskup Mrzljak je obišao i drugu filijalu, naselje Goricu, u je predvodio svetu misu i blagoslovio kapelicu svetog Jakova starijeg apostola, koja je sagrađena 2000. godine, a u protekle dvije godine na njoj su napravljeni brojni radovi: promijenjen je dotrajali crijep, u tornjić je postavljeno elektrificirano zvono kojeg do tada nije bilo, u svetištu je naslikana nova oltarna freska svetog Jakova, osvježena je unutrašnja žbuka te vanjska fasada. Mještani Gorica prilikom dolaska biskupa Mrzljaka obnovili su i kameno raspelo u središtu sela, kao i pripadajuću ogradu.

U obje obnovljene kapele postavljene su mramorne spomen ploče kojima će se ovjekovječiti posjet biskupa Mrzljaka ovim mjestima.

Služba ureda župana