„Kompetencije kao smjernice prema konceptu moderne prakse“ tema II. Kongresa sestrinstva Koprivničko-križevačke županije

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U organizaciji Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, u dvorani Velebit Pučkog otvorenog učilišta 11. i 12. svibnja održava se II. po redu Kongres sestrinstva Koprivničko-križevačke županije na temu „Kompetencije kao smjernice prema konceptu moderne prakse“.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i župan Darko Koren, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenik župana Ratimir Ljubić i ostali suradnici, a kao što je istaknula predsjednica Kongresa, glavna sestra bolnice i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Ružica Evačić željelo se na jednom mjestu okupiti medicinske sestre i tehničare iz svih zdravstvenih ustanova na području Županije.

Prilika je to da se medicinske sestre i tehničari dodatno obrazuju putem predavanja eminentnih stručnjaka, dok će se zaključci okruglog stola „Cjeloživotno učenje i kompetencije“ koristiti kao poruka i podrška za vrednovanje obrazovanja i dignitet profesije.

U svom obraćanju, župan je izrazio poštovanje prema zanimanju medicinskih sestara i tehničara koje ima posebno značenje za svaku zajednicu, kazavši kako su upravo oni podrška ljudima u teškim trenucima.

Svim medicinskim sestrama i tehničarima zbog njihove humanosti i predanosti iskazujem veliku zahvalu te smatram kako njihov rad ne možemo promatrati samo kroz profesiju, nego i kao poziv te način života. Doista nas raduje što smo se ponovno okupili na Kongresu u ovako velikom broju kako bi se dodatno obrazovali te vam čestitam na uspjesima i rezultatima u svemu što činite. Zahvaljujem vam i na odličnoj suradnji, a Županija će vam i nadalje biti na raspolaganju za svu podršku i pomoć.“, poručio je župan, uz čestitke povodom Međunarodnog dana sestrinstva.

Ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić okupljenima se obratio uz riječi iz Liječničkog vjesnika izdanog prije 120 godina, koje govore o tome što zdravstveni djelatnici i danas proživljavaju.

U općoj bolnici, zahvaljujući vama medicinskim sestrama, ali i svim drugim djelatnicima, pokrenuti su mnogi hvalevrijedni procesi, a ovakva okupljanja samo su dokaz nekih novih vjetrova u zdravstvenoj struci. Nemjerljiv je doprinos medicinskih sestra i tehničara sustavu sigurnosti pacijenata i kvaliteti izlječenja te vjerujem kako će ovaj Kongres donijeti nove informacije i nova poznanstva za sve vas. Želim vam uspješan rad jer ono najvrijednije su ljudi, a kompetencije iz naslova samo su nadgradnja i dodana vrijednost.“, kazao je ravnatelj Devčić.

Dobrodošlicu je okupljenima poželjela i predsjednica Kongresa Ružica Evačić, koja je kazala kako će sigurno pridonijeti razvoju osobnog identiteta što će direktno utjecati na percepciju medicinske djelatnosti u javnosti. Također se osvrnula na razvoj sestrinstva kroz povijest, dodavši: „Danas u bolnici radi 269 medicinskih sestara i tehničara srednje stručne spreme, 94 prvostupnice, sedam diplomiranih medicinskih sestara i četiri magistre sestrinstva, njih ukupno 374. Gotovo svake godine odlazi nam 30 medicinskih sestara. Inicijativa za obrazovanje medicinskih sestara uvijek je dolazila od glavne sestre bolnice, uz podršku ravnatelja te s ovog Kongresa šaljem zamolbu, ne samo da se nastavi školovanje medicinskih sestara, nego i da se ove godine upišu dva razreda. Ukoliko se nastavi ovakav odljev kadrova, teško ćemo zadržati kvalitetu zdravstvenih usluga, a trenutno na razini Županije imamo 6,6 sestara na 1000 stanovnika. Znamo da obrazovanje nije dovoljan kriterij već je potrebno stjecanje kompetencija koje će osposobiti čovjeka za aktivno sudjelovanje s ciljem unapređenja zdravlja, vještina i stavova što je i svrha ovog kongresa.“, napomenula je predsjednica Evačić.

Prigodnim govorima obratili su se i predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Slava Šepec te gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

U sklopu programa Kongresa bit će održana i povijesna izložba sestrinstva „Put prema budućnosti“ u organizaciji učenika medicinskog smjera Srednje škole pod vodstvom svojih mentora, a sutra, 12. svibnja, na rasporedu je okrugli stol s temom „Cjeloživotno učenje i kompetencije“.

Detaljan program možete vidjeti OVDJE.

Služba ureda župana