Župan i zamjenik Ljubić na otvorenju Turneje radosti Plazma Sportskih igara mladih u Koprivnici

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zajedničkim paljenjem plamena koji  je s malim sportašima Koprivnice donio Vedran Purić, dugogodišnji nogometaš NK Belupo, u srijedu 25. travnja na koprivničkom je Zrinskom trgu svečano otvorena Turneja radosti Plazma Sportskih igara mladih, kojoj su prisustvovali i župan Darko Koren te zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Naime, Županija je i ove godine financijski podržala Turneju radosti, kao i županijska Zajednica sportova, a župan je tom prilikom kazao: „Projekt je etabliran kao jedna od najvećih amaterskih sportskih manifestacija u ovom dijelu Europe, prepoznat je van granica Hrvatske, a mi ga već godinama podržavamo kako bi doprinijeli promociji sporta kod školaraca. Jučer je program otvorenja održan u Križevcima, danas u Koprivnici, a 28. travnja bit će u Đurđevcu, no sudeći prema ogromnom interesu djece, potrebno ga je još proširiti.

U sportskom dijelu programa sudjelovali su osnovnoškolci koji su se natjecali u turnirima u graničaru i utrci na 60 metara.  U napetim utrkama u dvije kategorije, 2007. godište i mlađi i 2009. godište i mlađi za dječake i djevojčice pobijedili su Jakov Jurić, Luka Novak, Leda Igrić i Lana Gašparić, dok su na turniru u graničaru u velikim pobijedile ekipe Špek i Katastrofa. Pobjednici su se plasirali na državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se održati krajem lipnja u Savudriji, a osim sporta, na koprivničkom su trgu održani i drugi korisni sadržaji.

Predstavnici Policijske uprave Koprivničko-križevačke educirali su djecu o važnosti ponašanja u prometu i usvajanja zdravih stilova života, dok je Županija predstavila svoj projekt cikloturizma te informirala djecu o novim biciklističkim rutama i turističkoj ponudi koja ih prati. Djeca su također sudjelovala u radionici mini forenzike, vozila autiće u simulaciji prometa, hrabri su se okušali u vožnji  na kranu vatrogasaca, a s članovima HGSS-a Koprivnice pričali su o kriznim situacijama. Ministarstvo unutarnjih poslova  zajedno s Organizacijskim odborom Plazma sportskih igara mladih i partnerima pripremilo je veliku nacionalnu kampanju ”Zajedno više možemo – u akciji s policijom“, koja se sastoji od niza preventivnih aktivnosti i animacijskih događanja  ciljano usmjerenih na promicanje zdravih stilova života u duhu sporta kao i promicanje pozitivne kulture navijanja koja isključuje svaki oblik huliganizma, nasilja,  diskriminacije i govora mržnje te poziva na „fair play“ igru, toleranciju i korektno navijanje. Kampanju je podržala i Županija, a zamjenik Ljubić uputio je školarcima poruku o pozitivnim životnim vrijednostima.

Plazma Sportske igre mladih, sportsko-edukativni projekt za djecu i mlade, održava se po 22. put, u kontinuitetu od 1996. godine. Cilj je da se kroz druženje i sport promiče zdrav pristup životu te pruža prilika djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da potpuno besplatno, od ožujka do kolovoza, sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova (mali nogomet, ulična košarka, rukomet, odbojka, tenis, stolni tenis, odbojka na pijesku, šah, graničar i atletika). Igre se trenutno održavaju u 3 zemlje: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji, a dosad su okupile preko 1.200.000 djece i mladih.

Plazma sportske igare mladih možete pratiti na stranici: www.igremladih.hr

Služba ureda župana