Predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova na okruglom stolu o ulozi očeva u odgoju djece

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora i Veleposlanstvo Kraljevine Švedske u suradnji s Udrugom RODA i organizacijom Status M organizirali su okrugli stol o angažiranom roditeljstvu i aktivnoj ulozi očeva u odgoju djece u okviru Festivala tata, kojemu je prisustvovala i predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i članica saborskog odbora Verica Rupčić.

Pozdravnim govorom obratio se veleposlanik Kraljevine Švedske Lars Schmidt, s naglaskom na svoju životno važnu ulogu tate. O  „Iskustvima iz Švedske“ govorio je Niklas Löfgren iz Središnje uprave socijalnog osiguranja, dok je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić izlagala o angažiranom roditeljstvu i aktivnoj ulozi očeva u odgoju djece.

Sudionici okruglog stola bili su: pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, Josip Šipić iz Instituta za društvena istraživanja, ravnateljica ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić te docentica na Katedri za socijalnu politiku Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivana Dobrotić. Temi se pristupilo iz različitih perspektiva, a još je bilo riječi o poticanju obitelji na ravnomjernu podjelu odgovornosti, dizajnu očinskih dopusta u drugim zemljama i njihovoj važnosti, ulozi očeva u Hrvatskoj, trendovima vezanim uz ulogu očeva u odgoju djece temeljem istraživanja i uvida globalnog UNICEF-a te o prednostima uvođenja očinskog dopusta.

Na okruglom stolu predstavljeni su i rezultati istraživanja „Stavovi očeva djece do 3 godine o korištenju roditeljskog dopusta“ provedenog u okviru projekta Festival tata.

U sklopu projekta ”Festival tata” otvorena je izložba fotografija u galeriji Forum u Zagrebu, na kojoj je predstavljeno 25 fotografija profesionalnog švedskog fotografa Johana Bavmana te 25 fotografija hrvatskih očeva koje su pristigle na natječaj.

Služba ureda župana