U Dječjem vrtiću „Igra“ u Rasinji podijeljene tradicijske drvene igračke

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U sklopu proslave 25. obljetnice Koprivničko-križevačke županije, u četvrtak 5. travnja u Dječjem vrtiću „Igra“ u Rasinji, župan Darko Koren i predsjednik Općinskog vijeća Općine Rasinja Zvonimir Fajfarić uručili su ravnateljici Gabrijeli Golub i mališanima komplet tradicijskih drvenih igračaka.

Nastavak je to velikog odgojno-obrazovnog projekta „Dajmo djeci korijene i krila“ koji provode Radio Kaj i Etnografski muzej iz Zagreba Ravnateljici, a podržavaju ga Ministarstvo kulture, Janaf i Narodne novine. Dječji vrtić „Igra“ 96. je po redu hrvatski vrtić u koji su stigle drvene igračke iz Marije Bistrice, realizaciju su pomogle Koprivničko-križevačka županija i Općina Rasinja, a autorica projekta je Mirjana Drobina iz zagrebačkog Etnografskog muzeja.

Župan je izrazio zadovoljstvo što se ovaj edukativni projekt provodi već šestu godinu na području Županije kazavši: „Veseli nas što smo upravo ovdje u Rasinji jer je Županija sudjelovala u izgradnji i opremanju vrtića, koji je konačno stavljen u funkciju. Kao što sam već spomenuo, kuća se gradi od temelja, a društvo od dječjeg vrtića te je ovo razdoblje ključno za formiranje odgovornih i vrijednih ljudi koji poštuju i čuvaju svoju tradiciju. Mi koji smo odgovori za vođenje društva na bilo kojoj razini, moramo slati pozitivne poruke zajedništva te zahvaljujem Radiju Kaj i Etnografskom muzeju što su nam i ove godine to omogućili.“

Ravnateljica Gabrijela Golub također se pridružila zahvalama organizatorima, dodavši kako u vrtiću godinama prate ovaj projekt te kako kroz brojne aktivnosti njeguju tradiciju i kulturu.

Posebno nam je drago što je ovaj hvalevrijedan projekt stigao u Rasinju i vjerujemo kako će naša djeca uživati u drvenim igračkama. Ponosimo se krajem u kojem živimo i trebamo to još više isticati, a i sami izrađujemo tradicijske ukrase i predmete.“, istaknula je ravnateljica Golub.

Prigodnim su se govorima, u kojima su pohvalili projekt, obratili i predsjednik Općinskog vijeća Općine Rasinja Zvonimir Fajfarić te Valerija Osrečak Ključarić kao predstavnica Narodnih Novina.

Maleni vrtićarci izveli su igrokaz „Ja posijah repu“ kojim su oduševili prisutne, a nakon uručenja tradicijskih igračaka, Laboratorij zabave pripremio im je predstavu „Vilko i Dlakavi čovjek“.

Ovakvi susreti održani su diljem širom Hrvatske, a zahvaljujući projektu „Dajmo djeci korijene i krila“ djeca se imaju priliku upoznati s dijelom hrvatske kulturne baštine, budući da je UNESCO igračke uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: epodravina.hr