Osnovna škola Sveti Petar Orehovec u sklopu Erasmus+ projekta ugostila učenike i učitelje iz Italije, Poljske i Španjolske

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Osnovna škola Sveti Petar Orehovec bila je domaćin prve razmjene učenika u sklopu Erasmus+ projekta “Mali korak za film, veliki za europsko građanstvo” (“Small step for film, a big one for Eruopean citizenship”). Razmjena je održana  od 19. do 23. ožujka, a domaćini su  ugostili  18 učenika i 7 učitelja iz partnerskih škola iz Italije, Poljske i Španjolske.

Tema razmjena bila je građanski aktivizam pa su domaćini i gosti u Gradskoj knjižnici u Križevcima uz radionicu o građanskom aktivizmu  priredili i izložbu o prosvjedima u njihovim zemljama. Zajedno su crtali su transparente za zamišljene prosvjede, a u Školi animiranog filma u Čakovcu napravili su animirani  film na temu građanskog aktivizma. Sudjelovali su u predstavljanju aktivnosti vezanih uz integraciju Roma na području Međimurske županije te na radionici o rasizmu i ksenofobiji, a na radionici bubnjanja družili su s članovima Udruge Afrikanaca.

Svoje medijske kompetencije učenici su imali priliku uvećati sudjelovanjem na radionici “Etika i senzacionalizam u medijima”, radionici video streaminga te prilikom posjete HRT-u.

Svojim partnerima domaćini su predstavili aktivnosti Hrvatskog filmskog saveza vezane uz medijsku pismenost te Festival dječjih prava, ali ponešto i od naše glazbene kulture. Svi su bili oduševljeni posjetom Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima gdje su im učenici, učitelji te ravnateljica Branka Špoljar priredili izvrstan glazbeni program. Ponešto od hrvatske kulturne tradicije učenici i učitelji orehovečke škole predstavili svojim partnerima  i  na završnoj priredbi u Područnoj školi Gregurovec.

Iduća razmjena ovog Erasmus+  projekta bit će u rujnu u Poljskoj, a dotad partnere  čeka puno posla na pripremi repozitorija filmova i radionica koje će moći koristiti svi zainteresirani za poučavanje građanskog odgoja.

Više o razmjeni i cijelom projektu, kojem je koordinator OŠ Sveti Petar Orehovec,  dostupno je na blogu projekta na web adresi https://smallstepforafilm.wordpress.com/

Služba ureda župana