Županijski Zavod za javno zdravstvo predstavio publikaciju na temu ovisnosti među srednjoškolcima

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima je u srijedu, 21. ožujka prisustvovao predstavljanju publikacije „Stanje i trendovi zlouporabe sredstava ovisnosti među srednjoškolcima Koprivničko-križevačke županije – komparativna studija 2002., 2007., 2012., 2017.“

Rezultate istraživanja predstavila je autorica publikacije Davorka Gazdek iz Službe za javno zdravstvo i socijalnu medicinu koja djeluje pri Zavodu, koja je naglasila kako periodički provode istraživanja zlouporabe sredstava ovisnosti među učenicima srednjih škola Koprivničko-križevačke županije radi procjene učestalosti konzumiranja duhana, alkohola, opojnih droga i igara na sreću te praćenja trendova. Zavod je proveo ukupno četiri istraživanja

2002., 2007.,  2012.  i  2017. godine, pri čemu je posljednje pokazalo visok udio srednjoškolaca koji su probali alkohol (85,2%), koji imaju iskustvo s pušenjem duhana (53,1%) te porast  udjela srednjoškolaca koji su probali opojne  droge i povremeno ih konzumiraju (17,7%). Visok je udio srednjoškolaca, njih 27,9%, koji imaju iskustvo s igranjem igara na sreću, a istraživanje pokazalo i kako gotovo petina srednjoškolaca svakodnevno puši (19,6%). Također autorica je dodala kako drogu češće konzumiraju mladići nego djevojke te srednjoškolci  završnih  razreda, a u  porastu je konzumiranje sintetičkih droga, poglavito sintetičkih kanabinoida koji su mladima lakše dostupni. Među ohrabrujućim podacima valja izdvojiti kako je u opadanju udio učenika koji svakodnevno puše, a porastao je udio učenika koji nikada nisu konzumirali alkohol.

Okupljenima se uz ravnateljicu Zavoda Draženku Vadlu obratio i zamjenik Ljubić koji je pohvalio rad na predstavljenim istraživanjima kao i napore na prevenciji ovisnosti među mladima, a o publikaciji su govorili i recenzenti Milan Čapalija i Dragica Katalinić.

Publikaciju „Stanje i trendovi zlouporabe sredstava ovisnosti među srednjoškolcima Koprivničko-križevačke županije – komparativna studija 2002., 2007., 2012., 2017.“ možete pročitati OVDJE.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: http://www.zzjz-kkz.hr