Potpisan Sporazum o suradnji Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U maloj dvorani Županijske palače u Varazdinu u četvrtak, 15. ožujka župani Darko Koren, Željko Kolar, Damir Bajs, Matija Posavec i Radimir Čačić potpisali su Sporazum o suradnji Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije s ciljem unaprjeđenja međusobne suradnje. Sporazum su u lipnju prošle godine potpisali župani Kolar, Posavec i Čačić, a danas su im se pridružili i župani Koren i Bajs.

Župan Darko Koren istaknuo je povijesnu, kulturnu, gospodarsku i socijalnu povezanost stanovništva navedenih županija te važnost udruženog djelovanja i zajedničkog nastupa prema Vladi Republike Hrvatske i europskim institucijama po uzoru na slavonske županije, kako bi se postigli veći učinci, jer mnogi projekti nadilaze granice županija.

Smisao ove inicijative je da prepoznamo projekte koji su važni za cjelokupni prostor ovog dijela Hrvatske, a svatko od nas potpisnika u pripremi je dostavio najvažnije projekte županije iz koje dolazimo. Neki od projekata su zajednički, primjerice Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica, a osim toga smo prijavili i projekte prometne infrastrukture. Kod nas u Koprivničko-križevačkoj županiji to je nastavak izgradnje brze ceste od Križevaca prema Koprivnici, projekt Podravske magistrale koji izlazi čak iz okvira ove regija te projekti u željezničkoj infrastrukturi, primjerice izgradnja drugog kolosijeka Dugo selo – Križevci i pruga Sveti Ivan Žabno-Gradec.  Sve su to projekti koji utječu na razvoj naše županije, ali i cijele regiju koju ovdje danas predstavljamo.“, istaknuo je župan Darko Koren.

Župan Čačić kazao je kako je Vlada Republike Hrvatske predvidjela oko dvije milijarde eura za program razvoja Slavonije te kako se isto očekuje i za više od 660.000 stanovnika sjeverne i središnje Hrvatske, dok se župan Posavec osvrnuo se na važnost potpisivanja i pristupanju još dviju županija ovom Sporazumu. Župan Bajs složio se s očekivanjima podrške od  države glede realizacije projekata ovog područja, a župan Kolar kazao je kako županije same iz svojih proračuna ne mogu razvijati velike projekte.

Na drugom zajedničkom radnom sastanku koji je prethodio potpisivanju Sporazuma, župani su razgovarali o temama od zajedničkog interesa za sljedeći sastanak za koji očekuju poziv od premijera Plenkovića s konkretnim prijedlozima od strane Vlade RH. Naime,  petorica župana prošle su godine uputili zajednički prijedlog o osnivanju Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, a na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrima razgovarali su o važnim temama za sve županije, prvenstveno školstvu, zdravstvu, prometu, širokopojasnom internetu i promjenama u poreznoj politici.

Županije kao potpisnice su se obvezale da će održavati institucionalne odnose na lokalnoj i regionalnoj razini, utemeljene na suradnji između upravljačkih tijela, sastajati se najmanje svaka dva mjeseca, surađivati u područjima od interesa za svih pet županija te uspostaviti Kolegij župana sa zadatkom iznošenja prijedloga, odobravanja projekata i izražavanja mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa.

Sporazum obuhvaća promicanje i razmjenu informacija i iskustava, uz pomoć Kolegija župana, kao i zajedničko pokretanje inicijativa u područjima: proizvodnih djelatnosti s naglaskom na trgovinu, obrt te malo i srednje poduzetništvo, poljoprivrede, zaštite kulturne baštine, civilne zaštite, turizma, kvalitetne prometne povezanosti, kulture te znanstvenog istraživanja i tehnoloških inovacija.

Suradnja između pet županija ostvarivat će se i kroz županijske uprave za ceste, županijske razvojne agencije, regionalne energetske agencije, županijske turističke zajednice te ostale ustanove i tvrtke kojima su osnivači županije.

Služba ureda župana