Održana sjednica Radne skupine za pravna pitanja

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U prostorijama Hrvatske zajednice županija održana je sjednica Radne skupine za pravna pitanja, kojoj su, osim predstavnika županija, prisustvovali i službenici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Nakon uvodnih riječi voditeljice Radne skupine i županijske pročelnice Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove za Marine Horvat Pavlic, raspravljeno je pitanje obveza županija glede usklađivanja osnivačkih i drugih akata sa Zakonom o regionalnom razvoju. Predstavnici Ministarstva i Agencije pojasnili su koje su obaveze i kako izgleda proces usklađivanja osnivačkih i drugih akata razvojnih agencija sa Zakonom o regionalnom razvoju, odnosno postupak transformacije razvojnih agencija u ustanove i daljnji postupak akreditacije.

Na sjednici se raspravljalo i o aktualnom pitanju novog Zakona o zaštiti osobnih podataka, koji je rezultat prilagodbe na primjenu Opće uredbe o zaštiti podataka, donesene u Europskom parlamentu 2016. godine, a koja stupa na snagu 25. svibnja.

Članovi radne skupine dotaknuli su se i pitanja vezanih uz Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, institute proizašle iz Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora, kao i obaveze županija sukladno izmjenama Zakona o sustavu civilne zaštite, Zakona o vatrogastvu i Zakona o zaštiti od požara te aktualno stanje predmeta koji se vode temeljem zahtjeva za pokretanje ocjene suglasnosti s Ustavom Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju.

Služba ureda župana