Vodeći stručnjaci hitne medicine okupili se na 2. simpoziju u Općoj bolnici Koprivnica

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U povodu obilježavanja 15. godišnjice rada Centra za hitnu medicinu – Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, u petak 9. ožujka u prostorima Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ u Koprivnici održan je 2. simpozij hitne medicine kojemu je prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić. Simpozij je s temom „Odjel hitne medicine – pogled u budućnost“ okupio vodeće stručnjake hitne medicine iz cijele Hrvatske.

Odjel hitne medicine u Koprivnici prvi je takav odjel u Hrvatskoj implementiran kao Jedinica samostalne djelatnosti hitne medicine u Koprivnici 2003.godine, u okviru Pilot projekta reforme zdravstvenog sustava u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Koprivnički Odjel ima i prvu specijalisticu hitne medicine, voditeljicu Odjela Dijanu Osman koja je kazala kako je skupina entuzijasta prije 15 godina krenula u formiranje odjela hitne medicine kako bi „zdravstvenu uslugu približili hitnom pacijentu na jednom mjestu te smanjili troškove liječenja i broj nepotrebnih hospitalizacija“. Još je dodala kako Odjel danas ima dva specijalista hitne medicine, uskoro će dobiti i trećeg, a ujedno je zahvalila i svojoj mentorici i prvoj voditeljici Odjela, liječnici Gordani Slavetić.

Ravnatelj Opće bolnice Mato Devčić zahvalio je svima na dolasku, kazavši kako su kao ustanova napravili veliki iskorak u razvoju medicine te kako je Odjel „otvorio stazu na koju će drugi u Hrvatskoj tek danas zakoračiti“.

Ta nas staza vodi u budućnost, daje nove generacije profesionalaca koji svojim radom i učenjem oplemenjuju hitnu medicinu i otvaraju nove horizonte u spoznajama struke koja brine o hitnim pacijentima. Ovaj Simpozij potvrda je svega što smo radili tijekom godina, a svatko od nas na najbolji mogući način doprinosi ovom sustavu. Prošlu godinu obilježili su pozitivni poslovni i stručni rezultati koprivničke bolnice, a sve nam to govori da idemo u dobrom smjeru“, istaknuo je ravnatelj Devčić.

Zamjenik Ljubić također je uputio zahvale predavačima i okupljenima, kao i liječnici Slavetić koja je svojim radom i zalaganjem postavila temelje Odjela.

Koprivničko-križevačka županija mnogo ulaže u kvalitetu i ravnomjerni razvoj zdravstvenog sustava, a posebno je ponosna na rad i rezultate naše najveće zdravstvene ustanove – koprivničke bolnice i svih njezinih djelatnika. Današnji Simpozij prilika je da se govori o povijesti stvaranja Odjela hitne medicine, ali ono što je još važnije, o njegovoj budućnosti. U mnogočemu možemo biti primjer drugima u Hrvatskoj, a visoki standard zdravstvene usluge svakako je jedno od najvažnijih postignuća.“, dodao je zamjenik Ljubić.

Pohvale koprivničkom Odjelu uputila je i ravnateljica hrvatskog Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, naglasivši kako je osnova rada hitne medicine trijaža te je zahvalila svim medicinskim sestrama, dok je primarijus Željko Plazonić, državni tajnik Ministarstva zdravstva, u svom govoru potvrdio obećanje kako će bolnica dobiti najavljeni uređaj za magnetsku rezonancu. Naime, krajem prošle godine, na inicijativu Županije, na tu je temu održan sastanak u resornom ministarstvu, a državni tajnik Plazonić ovom je prilikom na angažmanu glede nabave uređaja zahvalio i ravnatelju Devčiću.

Nakon uvodnih govora, prva voditeljica Odjela Gordana Slavetić održala je prezentaciju o povijesti Odjela, gdje je naglasila kako je kroz 15 godina bilo uključeno preko 80 liječnika, a s godinama se povećavao i broj pacijenata. Godišnje ih kroz Odjela prođe oko 23.000, od čega četvrtina bude primljena na bolničke odjele, a u formiranju Odjela bila je ključna edukacija medicinskog osoblja u Australiji. Prvi simpozij hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem održan je 2013.godine te je tom prilikom začetnik hitne medicine u Australiji profesor Joseph Epstein dodijelio Odjelu hitne medicine koprivničke bolnice priznanje za razvoj hitne medicine u Republici Hrvatskoj. Danas u Odjelu rade dva specijalista hitne medicine, pet specijalizanata hitne medicine, 18 medicinskih sestara i šest nosača bolesnika.

Otvorenju Simpozija prisustvovali su i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec, predstavnice Hrvatske udruge medicinskih sestara podružnice Koprivničko-križevačke županije na čelu s predsjednicom Marinom Friščić u ime organizatora, ravnatelji zdravstvenih ustanova, brojni liječnici i medicinske sestre te ostali gosti.

Služba ureda župana