Na inicijativu županijskog Stožera civilne zaštite održan radni sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave i vatrogasaca đurđevačkog požarnog područja

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Kao novina u suradnji žurnih službi i jedinica lokalne samouprave, na inicijativu Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije u srijedu, 7. ožujka u prostorima Javne vatrogasne postrojbe Grada Đurđevca održan je prvi radni sastanak za požarno područje Đurđevac.   Sastanku su prisustvovali zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera, Ratimir Ljubić te njegova zamjenica, ujedno i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, a u naredno vrijeme održat će se sastanci i za požarna područja Koprivnice i Križevaca.

Zamjenik Ljubić zahvalio je na velikom odazivu i interesu za ovaj radni sastanak, koji je sazvan na temelju ukazane potrebe za pojašnjenjima vezanim uz provođenje Zakona o sustavu civilne zaštite i Zakona o vatrogastvu. Uz to, predstavljene su i ostale aktualne informacije u radu Stožera, kao i planovi za buduće razdoblje, a prisutni su pohvalili ovakvu inicijativu županijskog Stožera.

Prva točka na dnevnom redu bila je Informacija o obvezama jedinica lokalne i regionalne samouprave temeljem Zakona o sustavu civilne zaštite, koju je predstavio pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica Ivan Kramarić, a bilo je riječi o planovima za osposobljavanje i izradi Procjene rizika. Imenovat će se i povjerenici civilne zaštite koji će uključivati 300 osoba, u sklopu čega će se provoditi liječnički pregledi kod liječnika opće prakse. Što se tiče Procjene rizika i plana razvoja sustava civilne zaštite vatrogasci, uz dodana sredstva, zauzimaju mjesto kao temeljna snaga, a đurđevačkom kraju upućene su posebne pohvale na organiziranosti i opremljenosti. Inspektor zaštite i spašavanja Miroslav Blažotić govorio o inspekcijskim nadzorima na temelju odredbi navedenog Zakona, gdje ih je ukupno provedeno 26, te je pojasnio kako su operativni planovi uglavnom uredni.

Inspektor za vatrogastvo Stjepan Lončar zatim je govorio o obvezama jedinica lokalne i područne samouprave temeljem Zakona o vatrogastvu i Zakona o zaštiti od požara, gdje je prvenstveno bilo riječi o izradi i ažuriranju Procjena ugroženosti i Plana zaštite od požara, financiranju vatrogastva i suglasnosti na imenovanja zapovjednika DVD-a i VZ-a, a također su dane informacije o provedenim inspekcijskim nadzorima, kojih je u prošloj godini bilo 113.

Informaciju o aktivnostima i narednim zadacima vatrogasnih zajednica i DVD-ova predstavio je zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, ujedno se osvrnuvši na formiranje postrojbi civilne zaštite i uputivši pohvale dobrovoljnim strukturama na operativnosti. Također je predstavio Program Vlade RH i planove dislokacija tijekom 2018. godine, kao i planove po pitanju preustroja i reorganizacije vatrogastva, sukladno novom Zakonu.

Na dnevnom redu bila je i rasprava o poduzimanju preventivnih mjera za obranu od poplava i drugih uzora, obzirom na vremenske prilike i topljenje snijega, gdje je zamjenik Ljubić kazao kako će svakodnevno dobivati obavijesti od Županijskog centra 112 o stanju na terenu.

Sastanku su se, uz brojne predstavnike vatrogasne strukture, odazvali i načelnici te zamjenici načelnika općina Kalinovac, Novo Virje, Podravske Sesvete, Ferdinandovac, Molve, Virje i Kloštar Podravski.

Služba ureda župana