Na konferenciji za medije predstavljene aktualnosti iz područja zdravstva, obrazovanja i gospodarstva

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Župan Darko Koren i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić na redovnoj su konferenciji za medije, koja je održana u četvrtak 1. ožujka, predstavili su aktualnosti u radu Županijske uprave, s posebnim naglaskom na projekte i programe iz područja zdravstva, obrazovanja i gospodarstva.

Glede područja zdravstva, župan je naglasio kako je „cilj svih aktivnosti nastavak podizanja kvalitete i standarda zdravstvene zaštite za sve naše građane“ te dodao kako se započelo s izvođenjem radova u sklopu projekta POZDRAV- Poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji, koji je vrijedan 8,3 milijuna kuna. Projekt obuhvaća uređenje prostora u županijskom Domu zdravlja i ordinacijama u nekoliko općina, a u tijeku je postupak nabave medicinsko-tehničke i ostale opreme vrijedne gotovo 5 milijuna kuna.

Nadalje, Županija je na Program održivog razvoja lokalne zajednice u sklopu natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije prijavila treću fazu projekta izgradnje zgrade primarne zdravstvene zaštite u Općini Gornja Rijeka, zajedno s Općinom koja je prijavila drugu fazu projekta, a sve kako bi objekt bio završen u što kraćem vremenskom razdoblju. Ukupna vrijednost investicije koja se provodi u četiri faze je 3,5 milijuna kuna, a dovršetak se očekuje do 2020. godine.

Župan se osvrnuo i na poslovanje Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“, gdje je naglasio kako se primjećuju pozitivni pomaci u poslovanju županijske najveće zdravstvene ustanove, koja je opterećena financijskim problemima kao i sve županijske bolnice u Hrvatskoj te je istaknuo „pozitivan poslovni rezultat u 2017. godini te smanjeni ukupni gubitak“.

Kako bi kompletno obnovili vozni park sanitetskog prijevoza Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke, Zavod će ove godine, ovisno o financijskim mogućnostima, nabaviti osam ili devet vozila, a župan je spomenuo i problem nedostatka liječnika, s čime se zdravstveni sustav suočava na razini cijele Hrvatske.

U području obrazovanja, spomenuti su Natječaji za predlaganje programa i projekata udruga te Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi, za koje je rok prijave do 31. ožujka te je župan još jednom pozvao sve zainteresirane koji udovoljavaju kriterijima da se jave, a detalje  mogu pronaći na službenoj internetskoj stranici Županije. Ovogodišnja novina, uz povećanje sredstava, su radionice za prijavitelje koje će Županija organizirati kako bi im olakšala proceduru prijave.

Župan je spomenuo i kako smo jedna od rijetkih županija koja provodi sufinanciranje programa obuke neplivača za učenike trećih razreda osnovnih škola kojima je osnivač Županija, a za koji je ove godine osigurano 85 tisuća kuna za 519 učenika. S ciljem osiguravanja jednakosti svih učenika, Županija se uključila u projekt „Svi u školi, svi pri stolu 2“ vrijedan 836 tisuća kuna, koji je prihvaćen te se očekuje sklapanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Svrha projekta je osigurati školsku prehranu za učenike koji žive u siromaštvu ili riziku od siromaštva, a riječ je o 822 učenika u 18 osnovnih škola.

U planu je i izrada projektne dokumentacije za projekt rekonstrukcije Područne škole u Velikom Pogancu, koji je u suradnji s PORA-om Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja kao regionalnim koordinatorom prijavljen na Poziv za iskaz interesa za sufinanciranje projekata prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova, a u pripremi je i projekt sanacije krovišta i zamjene vanjske stolarije na Područnoj školi Koprivnički Ivanec, vrijedan 150 tisuća kuna.

Glede područja gospodarstva, župan je istaknuo projekte energetske učinkovitosti osnovnih škola u Drnju i Virju, koji su ukupno vrijedni oko 9 milijuna kuna, gdje je u tijeku priprema javnih natječaja za radove, dok se početak radova očekuje u svibnju. Spomenuvši kako su u provedbi katastarske izmjere u općinama Koprivnički Ivanec, Đelekovec, Gornja Rijeka i Legrad, ukupne vrijednosti 18 milijuna kuna gdje Županija sudjeluje s 15% udjela, osvrnuo se i na aktualne javne pozive i natječaje: „Objavljeni su javni pozivi za kapitalnu pomoć jedinicama lokalne samouprave u gradnji vodnokomunalne i ostale infrastrukture vrijednosti 5,5 milijuna kuna, potpore male vrijednosti realnom sektoru vrijednosti 3,7 milijuna kuna te donacije građanima i udrugama vrijedne preko milijun kuna, gdje treba izdvojiti Javni natječaj za financiranje projekata i programa udruga za djelatnosti gospodarstvo, poljoprivreda i ruralni razvoju u 2018. godini.“

Naglasivši ulogu novog Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, koji je stupio na snagu početkom godine, župan je dodao kako u narednom razdoblju očekuje „pozitivne trendove u Županijskom proračunu te stabilizaciju prihoda nakon financijskih zahtjevne prošle godine“.

Na kraju konferencije, zamjenik Sobota uputio je poziv na predstavljanje aktivnosti Operativnog plana razvoja cikloturizma Podravine i Prigorja koje će se održati u petak, 1. ožujka 2018. godine s početkom u 13 sati u Vinariji Pomona u Starigradu kraj Koprivnice. Također je napomenuo kako je navedeni Operativni plan izrađen u prošloj godini, vrijedan je 300 tisuća kuna od čega je 90% sufinancira Ministarstvo turizma, a zainteresirani će na predstavljanju moći doznati nešto više o internetskoj stranici Podravina&Prigorje bike i aplikacijama za pametne telefone. Ujedno će to biti prilika za uručivanje oznaka Bed&bike i Bike friendly za 40 pružatelja usluga na deset biciklističkih ruta, kao i za dodjelu dizajnerskih etiketa za vrhunska vina Podravine i Prigorja.

Služba ureda župana