Obilježen Međunarodni i Nacionalni dan civilne zaštite

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U prostorima Županijske uprave u četvrtak, 1. ožujka održana je sjednica Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, kojom je ujedno obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Nacionalni dan civilne zaštite Republike Hrvatske.

Članovima Stožera za civilnu zaštitu obratio se župan Darko Koren koji je podsjetio na krizne situacije koje su obilježile prijašnje godine, poput poplava i migrantske krize, gdje su sustav civilne zaštite i sve službe koje u njemu djeluju pokazali svoju „odličnu organiziranost, pripremljenost i znanje“. Predstavnicima žurnih službi uputio je čestitke te im zahvalio na predanom radu i dosadašnjoj suradnji, naglasivši kako je „svaka karika u lancu civilne zaštite važna za njegovu cjelokupnu učinkovitost“.

Obzirom na to da je župan u zakonskom roku uspješno završio osposobljavanje kao čelnik regionalne samouprave, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Ivan Kramarić uručio mu je i službenu potvrdu Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uputio je čestitke i zahvale svim predstavnicima službi, te je vodio sjednicu, predstavivši članovima izmjenu Odluke o osnivanju i imenovanju Stožera kao i planove glede osposobljavanja članova Stožera temeljem Zakona o sustavu civilne zaštite, 19. ožujka u prostoru Županijske uprave.

Pročelnik Kramarić zatim je održao prezentaciju o aktualnostima u području civilne zaštite, gdje je istaknuo kako je u planu za ovu godinu donošenje smjernica za procjenu rizika od strane općina, gradova i Županije. Na razini Hrvatske postoje tri osnovna rizika – poplave, potresi i požari, dok je za područje Županije potrebno spomenuti i rizike od oluja i klizišta. Pročelnik je izrazio zadovoljstvo djelovanjem snaga civilne zaštite, pojasnivši kako su postrojbe ustrojene na temelju procjene planova zaštite i spašavanja, a svaka općina ima 23 obveznika, Županija četiri specijalističke postrojbe, kao i gradovi Koprivnica, Križevci i Đurđevac. Na temelju procjena rizika planira se smanjiti broj obveznika, ali na način da se istovremeno osigura njihovo kvalitetnije i učinkovitije djelovanje.

Pri pregledu aktivnosti, spomenute su i edukacije za djecu i mlade koje Područni ured redovito provodi, posebno kroz prigodne bojanke i enigmatike, a obzirom na vremenske prilike i hladnoću, članovi Stožera iznijeli su podatke s terena u okviru svojih službi.

Voditelj Županijskog centra 112 Roman Sabol kazao je kako proteklih dana nije bilo značajnijeg povećanja poziva, a prometnice su uglavnom bile prohodne uz iznimke koje su naknadno očišćene. U suradnji s Policijskom upravom, par poziva je upućeno prema HGSS-u koji su pomogli medicinskim djelatnicima i Zimskoj službi, a stanje je, u odnosu na ostale županije, uglavnom bilo mirno što se tiče intervencija, uz uobičajene aktivnosti u ovo doba godine. S time su se složili i ostali članovi Stožera, a informacije o stanju na terenu dale su i Policijska uprava Koprivničko-križevačka, Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, Opća bolnica „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije, HGSS stanica Koprivnica, Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije te Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Služba ureda župana