Župan na konferenciji „Iskustva Poljske u pregovaračkim procesima i važnost regionalnih operativnih programa za razvoj regija“

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U organizaciji Hrvatske zajednice županija i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, u Zagrebu je u četvrtak, 22. veljače održana konferencija „Iskustva Poljske u pregovaračkim procesima i važnost regionalnih operativnih programa za razvoj regija“ kojoj je prisustvovao i župan Darko Koren.

Konferencija je održana nastavno na inicijativu jačeg uključivanja hrvatskih županija u pregovaračke procese i prepoznavanje važnosti operativnih programa za regionalni razvoj u okviru kohezijske politike, a predavači Marcin Szymt i Piotr Wolski, poljski stručnjaci u pripremi i upravljanju regionalnim operativnim programima za prošlu i aktualnu financijsku omotnicu, naglasili su kako se proces izrade regionalnih operativnih programa u Poljskoj odvija kroz nekoliko etapa i puno koraka, a najvažnija je dobra priprema.

U pregovaračkom procesu sudjelovale su i nacionalna i regionalna razina, svaka sa svojim zadaćama, a podjela intervencija između nacionalne i regionalne razine napravljena je zbog postizanja veće transparentnosti i odgovornosti za upravljanje sredstvima EU i uklanjanja značajnog dijela pogrešaka iz razdoblja od 2007. do 2013. godine. Regionalni programi ispunjavaju tematske ciljeve kohezijske politike, počevši od istraživanja i inovacija do promicanja socijalne uključenosti i suzbijanje siromaštva, ali i jačanja institucionalnog potencijala i učinkovitosti javne uprave.

Marcin Szmyt kazao je kako je naglasak na opsežnom istraživanju jedinica lokalne i regionalne samouprave u kojemu su definirane barijere, ali i potencijali za investicije i projekte, dok je Piotr Wolski naglasio kako je primjer dobre prakse integrirana teritorijalna suradnja podržana iz različitih prioritetnih osi jednog ili više operativnog programa radi postizanja integriranog ulaganja u određeno područje. Teritorijalnim ugovorom osigurana je komplementarnost intervencija koje provode Vlada i lokalna samouprava tako da definira razvojne prioritete i područja strateške intervencije za koje će se dodijeliti EU i nacionalna sredstva  u novoj financijskoj perspektivi.

Na konferenciji je istaknuto kako ključ uspjeha kvalitetne iskorištenosti EU fondova od strane Poljske leži u prepoznavanju važnosti spuštanja zadaća programiranja s nacionalne na regionalnu razinu zbog čega su pokrivene sve potrebe s terena, a  Poljska dosad je povukla preko 80 milijardi eura iz EU fondova te je otvoreno oko 300.000 radnih mjesta.

Služba ureda župana