Poduzetnici se informirali o novim programima HBOR-a

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Koprivnica u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), PORA-om Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja i Obrtničkom komorom Koprivničko-križevačke županije u utorak, 20. veljače organizirala je stručno savjetovanje o mogućnostima kreditiranja, odnosno financiranja projekata ili drugih aktivnosti putem HBOR-a.

Josip Grgić iz Direkcije EU fondovi i financijski instrumenti HBOR-a te Dražen Derežić iz Sektora kreditiranja HBOR-a održali su prezentaciju pred više od 30-tak poduzetnika zainteresiranih za korištenje kredita HBOR-a za ulaganja u razvoj svojeg poslovanja.

Na savjetovanju je predstavljen financijski instrument „ESIF krediti za rast i razvoj“ koji HBOR provodi od prošle godine, a riječ je o investicijskom kreditu koji se krajnjim primateljima ugovara iz sredstava izvora ESIF-a i sredstava iz izvora poslovnih banaka u omjerima 50:50, s kamatnom stopom u prosjeku od 1,5% i na rok do 12 godina, uključujući 2 godine počeka (za sektor turizma do 17 godina, uključivši do 4 godine počeka). HBOR je za ovaj instrument osigurao 105 milijuna eura, dok su poslovne banke osigurale isti iznos.

Kao najznačajnije programe namijenjene malom i srednjem poduzetništvu, predstavljeni su  krediti za investicijska ulaganja, krediti za obrtna sredstva, kreditni programi Pripreme izvoza, Program malo i srednje poduzetništvo, Program gospodarstvo, Program kreditiranja posebnih ciljanih skupina (poduzetnici početnici, mladi i žene poduzetnice), programi sufinanciranja EU projekata i drugo. Nakon održane prezentacije, većina poduzetnika iskoristila je mogućnost za individualne konzultacije s predstavnicima HBOR-a.

Služba ureda župana