Lidija Bajuk dobitnica nagrade „Zvonimir Golob“

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Hrvatska pjesnikinja i kantautorica Lidija Bajuk dobitnica je nagrade za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu „Zvonimir Golob“ na natječaju koji godinama organizira koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.).

Nagrada joj je pripala za pjesmu ‘Z tvojih rok’, a sastoji se od velike zlatne plakete koju joj je uručio predsjednik UHBDR91. Mladen Pavković. Pjesma Lidije Bajuk pisana je specifičnom međimurskom kajkavštinom, visoko izbrušena izraza i slojevite strukture, a ljubav se u njoj ogleda na nekoliko razina.

Na natječaj koji organizira UHBDR91., svoje radove poslalo je 284 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke i drugih zemalja, a pristiglo je više od osamsto pjesama. Zbog velikog broja pristiglih radova prosudbeni sud u sustavu: predsjednice Božice Jelušić, Josipa Palade i Mladena Pavkovića odlučio je da se pohvale i radovi: Mirne Weber (Varaždin), Berke Nezić (Vodice), Aleksandra Horvata (Ludbreg), Stanka Zovka (Mostar) i Frančeske Liebmann (Vogau, Austrija).

Nagrada se dodjeljuje na obljetnicu rođenja te spomen na istaknutog hrvatskog pjesnika Zvonimira Goloba, koji se rodio u Koprivnici 19. veljače 1927., a umro u Zagrebu 1. lipnja 1997. O književnom i životnom putu Zvonimira Goloba govorio je predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović, a dosad su tu nagradu, među ostalima, primili: Enes Kišević, Željko Krznarić, Duško Gruborović, Stanka Gjurić, Maja Gjerek-Kušanić, Alka Vujica, Božica Jelušić, Luko Paljetak i Drago Štambuk.

Služba ureda župana