Usvojen Program rada Županijskog savjeta za umirovljenike i osobe starije životne za razdoblje od 2018. do 2021. godine

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U petak, 16. veljače u prostorijama Županijske uprave održan je sastanak Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije, na kojemu je glavna točka dnevnog reda bio Prijedlog programa rada Savjeta za razdoblje od 2018. do 2021. godine, a sastanku je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Na početku sastanka, predsjednik Savjeta Željko Pintar napomenuo je kako „povećanje udjela starijeg stanovništva i produljenje životnog vijeka dovodi do pojačane potrebe za skrbi sve većeg broja umirovljenika i starijih osoba, koji ovise o drugima van vlastite obitelji i trebaju pomoć zajednice“. Dodao je kako se Koprivničko križevačka županija osnivanjem Savjeta opredijelila za zaštitu prava i interesa umirovljenika, kao ranjive skupine utvrđene konvencijama UN-a, Ustavom Republike Hrvatske, Zakonom o socijalnoj skrbi i Obiteljskim zakonom te kako Savjet mora dati svoj doprinos poboljšavanju kvalitete života umirovljenika.

U nastavku sastanka usvojen je Program rada koji teži ostvarenju sljedećih ciljeva: život umirovljenika u sigurnoj sredini koja se može prilagoditi osobnim, zdravstvenim i socijalnim potrebama u odnosu na funkcionalnu sposobnost starije osobe u klubovima i domovima van vlastitog doma, ujednačen pristup mreži usluga za sve korisnike i pružatelje usluga pod istim uvjetima i pravilima, osiguranje aktivnog i zdravog starenja, unapređenja kvalitete življenja uz osiguranje prava starijih, dostupnost primjene zdravstvene i socijalne skrbi, gerontološke i gerijatrijske zaštite zdravlja starijih, sigurnog okružja kroz obiteljske podrške, potpore zajednice te kroz samopomoć, zaštita od izrabljivanja te tjelesnog i duševnog zlostavljanja, dostojanstveno i pošteno postupanje bez obzira na dob, rasnu ili etničku pripadnost, invaliditet ili drugi status, ostvarenje ljudskih prava i temeljnih sloboda tijekom boravka u bilo kojoj ustanovi za skrb, liječenje ili prihvat starijih ljudi, uključujući cjelovito poštivanje njihovih vjerovanja, dostojanstva, potreba i privatnosti, kao i prava na odlučivanje o vlastitoj skrbi i kvaliteti življenja.

Realizacija nabrojanih ciljeva planira se provesti razradom kriterija i načinom raspodjele proračunom planiranih sredstava za subvenciju smještaja umirovljenika izvan vlastitog doma, osiguranjem financijske podrške u ostvarivanju Programa rada Saveza i udruga umirovljenika Županije, i to na razini kulture, sporta, međunarodne suradnje, programa cjeloživotnog učenja i aktivnog starenja, a u hodogramu aktivnosti ključno će mjesto imati informiranje umirovljenika i starijih osoba iz područja socijalne skrbi, zdravstvene i pravne zaštite. Kao što je pojasnio predsjednik Pintar, u sva tri županijska grada – Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu planiraju se organizirati edukativne tribine, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Domom za starije i nemoćne osobe Koprivnica te centrima za socijalnu skrb, na kojima će umirovljenici dobiti sve potrebne informacije koje će im omogućiti ostvarivanje prava koja im pripadaju.

Služba ureda župana