Županijska Udruga orača održala izvanrednu godišnju skupštinu

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U prostorijama Županijske uprave u četvrtak, 8. veljače održana je izvanredna godišnja skupština Udruge orača Koprivničko-križevačke županije, kojoj je prisustvovao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac.

Pročelnik Štimac naglasio je kako je Županija uvijek davala podršku radu Udruge i provođenju natjecanja u oranju, prvenstveno kroz nabavu natjecateljskih plugova ravnjaka i premetnjaka.

Nakon uvodnog izlaganja o radu udruge, predsjednik Darko Novotni istaknuo je kako su glavni ciljevi udruge promicanje i popularizacija natjecanja u oranju u općinama, gradovima i županijama te na državnoj i svjetskoj razini, kao i edukacija članova i poljoprivrednika glede natjecateljskog oranja i obrade tla. U te svrhe Udruga organizira i izvodi sve tehničke pripreme glede natjecanja orača, educira članove, poljoprivrednike i natjecatelje, vrši pripreme i provodi treninge natjecatelja, daje prijedloge u izradi i nadopuni Pravilnika za natjecanje orača, surađuje s državnim, županijskim i drugim javnim ustanovama i službama, prvenstveno sa Savjetodavnom službom i Hrvatskom udrugom za organizaciju natjecanja orača te izdaje prigodne publikacije sukladno Zakonu.

U oranju se natječe od 2009. godine, u dvije kategorije – plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima, a podsjetimo kako su najbolji županijski orači Saša Višak i Zoran Radiček na 15. državnom natjecanju u oranju u Kupinečkom Kraljevcu osvojili ekipno prvo mjesto, dok je pojedinačno Saša osvojio drugo mjesto u kategoriji plugova ravnjaka, a Zoran treće kategoriji plugova premetnjaka. Također, Saša Višak postigao je odličan rezultat i na 64. svjetskom natjecanju u oranju u Keniji, gdje su se natjecali orači iz 22 zemlje.

Na skupštini je jednoglasno usvojena Odluka o prihvaćanju godišnjeg financijskog izvještaja   za 2017. godinu, a u programu za 2018. godinu planira se  sudjelovanje na 16. Županijskom natjecanju u oranju i opremanje i nadogradnja natjecateljskih plugova, te, ovisno o rezultatima, sudjelovanje na 16. Državnom natjecanju u oranju te 65. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se održati u Njemačkoj.

Služba ureda župana