PORA sudjelovala u pripremi projekta energetske obnove zgrade Osnovne škole “Vladimir Nazor” Križevci

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Osnovna škola Vladimira Nazora Križevci i Energetski ured Grada Križevaca zajednički su pripremili projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Vladimira Nazora, s time da je partner na projektu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U Križevcima je održana početna konferencija na kojoj je ravnatelj škole Igor Brkić pojasnio kako je ukupna vrijednost projekta 10.020.152,33 kuna, bespovratna sredstva iznose 5.107.997,97 kuna, a preostali dio sufinancirat će Grad Križevci. Projekt će rezultirati boljim uvjetima za pohađanje nastave, ostvarit će se i značajne energetske uštede, a zgrada će prijeći iz energetskog razreda D u energetski razred B.

U ime PORA-e konferenciji je prisustvovala voditeljica Odjela za razvojne projekte Senada Ranilović koja je naglasila kako je jedna od njihovih glavnih zadaća upravo stručna i savjetodavna pomoć u pripremi i provedbi projekata koji su financirani EU sredstvima, dok je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn istaknuo važnost ulaganja u obrazovanje, kako bi se promijenilo negativne demografske trendove.

Profesor Tomislav Bogdanović zatim je održao prezentaciju o povijesti zgrade škole, nakon čega je viša savjetnica za energetsku učinkovitost Ljiljana Stojsavljević-Križan predstavila tehničke detalje projekta. Naime, ukupna površina obuhvaćena ovim projektom je 5,400 bruto kvadrata, a provodit će se građevinske, strojarske i elektrotehničke mjere što uključuje postavljanje toplinske izolacije, promjenu prozora, postavljanje LED rasvjete te solarnih panela za grijanje tople vode. Također će se ostvariti uštede od 58% u toplinskoj energiji i uštede od 28% u smanjenju emisije ugljikovodičnog dioksida.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: krizevci.hr