Izložbom u koprivničkoj sinagogi obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić prisustvovao je obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta izložbom „Through Miranda’s Eyes“ koja je u ponedjeljak, 29. siječnja otvorena u koprivničkoj sinagogi, u organizaciji Židovske općine Koprivnica i Grada Koprivnice.

Riječ je o međunarodnom projektu u sklopu kojega se organizira turneja izložbe koja govori o tihom genocidu nad Romima u vrijeme Drugoga svjetskog rata. Autor izložbe je predsjednik udruge DROM Veijo Baltzar, koji je ujedno jedan od vodećih svjetskih romskih književnika i umjetnika, a izložba predstavlja inovativan način postavljanja radova te je ujedno i međunarodni brend.

Predsjednica Židovske općine Koprivnica Sanja Švarc Janjanin pozdravila je okupljene, kazavši kako je izložba pronašla put do Koprivnice, gdje je predstavljena u sinagogi, naglašavajući povezanost Roma i Židova iz Drugog svjetskog rata, čijim su se nesretnim sudbinama pridružile i druge marginalizirane skupine.

Svima njima u to vrijeme bila su oduzeta sva ljudska prava, pa i pravo na život. Djeci oduzeto pravo na djetinjstvo i odrastanje, a starijima prvo na prirodnu smrt. Obitelji su potpuno uništene. I prema zamisli tog monstruoznog režima, tu je trebala prestati postojati povijest određenih naroda i društvenih skupina. Ali njihova povijest nije prestala postojati. Pobijedile su humanost i pravda, a nama ostaju sjećanja. Sjećanja i prst upozorenja da više nikad ne dozvolimo da se to ponovi.“, poručila je Sanja Švarc Janjanin.

U ime Grada Koprivnice izložbi su prisustvovali gradonačelnik Mišel Jakšić te zamjenice gradonačelnica Melita Samoborec i Ksenija Ostriž.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, prema odluci Opće skupštine Ujedinjenih naroda, svake se godine obilježava 27. siječnja, a njime se želi podsjetiti javnost na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Izložbu i putujući projekt „Through Miranda’s Eyes“ dosad je razgledalo preko milijun posjetitelja diljem Europe, a za realizaciju su osigurana sredstva iz programa Europske unije Europa za građane te iz kulturnih fondova Švedske i Norveške. Cilj projekta je potaknuti međukulturni dijalog te na primjeru u javnosti nedovoljno spominjanog holokausta Roma na nov način sagledati europsku povijest, kako bi se spriječilo ponavljanje njezinih mračnih dijelova. Predstavljajući Mirandu kao romsku Anne Frank,  izložba o holokaustu Roma čiji su autori sami Romi, dosad je postigla veliku međunarodnu prepoznatljivost. Vrhunac izložbe predviđen je u proljeće ove godine kada će biti postavljena u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Služba ureda župana