U PORA-i predstavljene mogućnosti za povlačenje europskih sredstava u okviru Poziva “Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi”

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Koprivničko –križevačka županija, Kulturno vijeće Koprivničko –križevačke županije i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja u suradnji s Ministarstvom kulture u četvrtak 25. siječnja organizirali su info dan na kojemu su predstavili Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“ koji je Ministarstvo objavilo u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.

Navedeni Poziv usmjeren je na razvoj dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora, a njime će se financirati aktivnosti jačanja kapaciteta relevantnih dionika u području sudioničkog upravljanja u kulturi i podizanja javne svijesti o dobrom upravljanju u kulturi, razvoj i/ili uspostava modela sudioničkog upravljanja u kulturi, priprema i provedba kulturnih i umjetničkih programa te razvoj suradnje i umrežavanja u području sudioničkog upravljanja u kulturi. Prihvatljivi prijavitelji su organizacije civilnog društva (umjetničke organizacije, udruge i savezi udruga koji djeluju u području kulture i umjetnosti), jedinice lokalne samouprave čiji je broj stanovnika manji od 10.000 te javne ustanove u kulturi kojima je osnivač jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave, a na raspolaganju je ukupno 50 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Info danu prisustvovao je i zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je zahvalio predstavnicima Ministarstva na dolasku, kao i predstavnicima jedinica lokalne samouprave, brojnih udruga i ustanova na iskazanom interesu.

Kulturni sektor u Koprivničko-križevačkoj županiji jako je razvijen i aktivan te u skladu s time ima velike potrebe u financijskom smislu. Institucije i udruge snalaze se na razne načine, primjerice javljaju se na natječaje Županije, gdje im pomažemo u okviru svojih mogućnosti. Kako bi ih pripremili za natječaje Ministarstva kulture i povlačenje europskih sredstava, u suradnji s našom Razvojnom agencijom PORA-om, organiziramo ovakve edukacije te im želim mnogo uspjeha u realizaciji svih planova i projekata.“, naglasio je zamjenik Ljubić.

Ravnateljica PORA-e Melita Birčić kazala je kako je svrha njihovih aktivnosti pružiti potencijalnim prijaviteljima „aktualne, pravovremene i točne informacije“ te je pohvalila interes sudionika za ovaj natječaj, koji je otvoren do 28. veljače. Dodavši kako se po projektu maksimalno može dobiti i do 2,5 milijuna kuna, ravnateljica Birčić je poručila: „PORA će kao i do sada, kao partner i stručna te savjetodavna podrška, prijaviteljima pružiti svoja znanja i iskustva kako bi njihova prijava bila što kvalitetnije napravljena. Cilj nam je da im pomognemo, ali i da jačamo njihove kapacitete kako bi u budućnosti sve više i sami mogli odgovoriti na izazove pripreme EU projekata.“

Marko Gregur iz Umjetničke organizacije Artikulacije, ujedno i predsjednik Kulturnog vijeća Koprivničko-križevačke županije, pohvalio je mogućnost da se kulturna scena podigne na višu razinu te pojasnio svoje planove: „Svjesni smo kako proračuni gradova, županija pa i Ministarstva kulture imaju svoja ograničenja te kako se moramo okrenuti europskim sredstvima za realizaciju projekta koji su veći u financijskom smislu, što onda povlači i bolje druge pokazatelje. Na ovom natječaju planiramo prijaviti projekt koji će uključivati književnost, slikarstvo, dramsku predstavu u suradnji s Ludens teatrom i glazbeni dio, a uz sve to želimo staviti „u pogon“ koprivničku sinagogu, budući da se 30% iznosa može iskoristiti upravo u tu namjenu.“. Još je dodao kako je jedna od zadaća Kulturnog vijeća povezivanje svih dionika u kulturi na području Županije kako bi zajednički doprinijeli razvoju kulturnog sektora, čemu u prilog ide i tema ovog Poziva.

U sklopu Poziva, udio financiranja po pojedinom projektu iznosi 100% prihvatljivih troškova, od čega je 85 % osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok će obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurati Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Služba ureda župana